Team från SVT Nyheter jagades bort från torget i Hovsjö
I dagarna skulle ett team från SVT Nyheter Södertälje göra korta intervjuer med medborgare på torget i Hovsjö. Men de jagas snabbt bort av upprörda personer.
”På torget kommer en man fram till dem och säger att de ska sluta filma och gå därifrån. Samme man har för ett par månader sedan gjort samma sak. Kort därefter kommer ytterligare fem män fram. En av dem går mot teamet, är otrevlig, och säger att de måste försvinna. Teamet flyttar sig till ett ställe en bit därifrån och fortsätter arbetet, men då kommer ett gäng med ungdomar och barn. De frågar om SVT har tillstånd att filma. De kommer närmare kameran. Reportern ber dem backa. Ungdomarna är kontrollerande och aggressiva”, skriver en chef på SVT i en kommentar.
Enligt uppgift säger man till SVT:s team att ”ni har inte rätt att filma”.
Sedan kastas det snöbollar mot teamet.
”En av ungdomarna kommer fram till teamet. Han verkar påverkad och är hotfull. Han säger att de inte får ringa till polisen”, skriver chefen på SVT.
”Incidenten upplevdes av SVT:s team som otrevlig och obehaglig.”
SVT Nyheter Södertälje har hittills valt att inte publicera något om händelsen .
UPPDATERAD
Kommentar från SVT:
"Det är naturligtvis väldigt allvarligt när våra team tvingas backa från vanliga rutinuppdrag på grund av situationer upplevs som hotfulla. Det är i förlängningen ett hot mot demokratin", skriver Fia Wirén, tillförordnad redaktionschef på SVT Nyheter Stockholm och SVT Nyheter Södertälje, i en kommentar.
"När det händer sådana här saker är det första jag gör att ta hand om min personal. Sedan kommer vi självklart att berätta historien, men då måste den sättas in i ett större sammanhang."
/FoodMonitor