Viljelösa och rädda Arbetsmiljöverket underlåter att utreda ärende om uppgifter om slavliknande förhållanden och olyckor på Hung Fat Trading Asien Livs AB
LEDARSTICK I programmet Uppdrag Granskning på SVT nyligen avslöjades oegentligheter på grossisten Hung Fat Trading Asien Livs AB i Hisings Backa. Klart står nu att Arbetsmiljöverket inte klarat sin uppgift. Personal som arbetat på grossisten berättade redan i mars förra året för Arbetsmiljöverket om slavliknande förhållanden. Men myndigheten kände rädsla inför att utföra en inspektion. Därför vidtog man då inga åtgärder utan lämpade över ärendet på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs kommun. Där stannade det.
– Jag har inte varit där på inspektion och jag vill inte gå dit själv, sa förra året en handläggare på Arbetsmiljöverket till FoodMonitor om Hung Fat Trading Asien Livs.
– Det kom fem mongoler som talade om hur hemskt det var. Att det var slavliknande förhållanden. De har inga rättigheter och de skickar hem dem om det händer olyckor. Och man får inte ringa efter ambulans för då kommer polisen. Det är hemskt. De är så rädda. Många är papperslösa kanske. De har inget och så säger de att de ska ordna uppehållstillstånd till dem. Det är utsatta människor som man utnyttjar, så är det.
Av de fem mongoler som dök upp på Arbetsmiljöverket i mars förra året hade då två redan fått sparken på grund av att de blivit sjuka och varit med om ett olycksfall. En tolk fanns med.
Mongolerna berättade bland annat för myndigheten att de inte har några arbetskläder, att de fryser på sin arbetsplats, och att de arbetar heltid 6 dagar per vecka och cirka 9-10 timmar per dag. En av mongolerna berättade även för Arbetsmiljöverket att denne ramlat mer från ett fordon. Då gav bolaget honom sparken.
”Arbetsgivaren vill inte att man ska ringa efter ambulans om det händer en olycka utan gå hem och ringa efter ambulans. De vill inte att polisen ska komma vilket de gör vid en arbetsplatsolycka”, skriver handläggaren i en tjänsteanteckning.
I programmet i Uppdrag Granskning framkom det att Arbetsmiljöverket och flera andra myndigheter sonika lämpat över ärenden om oegentligheter på Hung Fat Trading Asien Livs AB till Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs kommun. Men när Arbetsmiljöverket märkte att inget hände med ärendet på Kunskapscentrum vidtog man trots det inga egna åtgärder.
En enhetschef på Arbetsmiljöverket säger nu till FoodMonitor att man ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL