koIMG 3626
Karlstads kommun utreder inte skadligt ljud vid Burger King och Karlstad Saluhall
LEDARSTICK Anställda på hamburgerkedjan Burger King:s restaurang, Karlstads Saluhall, kunder till andra verksamheter i närheten, och flera anställda på Karlstads kommun. Alla har det de senaste veckorna uppmärksammat ett mycket obehagligt konstant högfrekvent ljud i ett område i centrala Karlstad. Men trots att ljudet är skadligt bland annat om man lider av tinnitus så utreder inte kommunen vad som orsakar ljudet. Det är bedrövligt dåligt.
En ljudexpert som FoodMonitor pratat med säger att det är troligt att källan till ljudet är delar av ett larmsystem eller någon form av skrämma för att jaga bort fåglar eller andra djur.
Ljudet är så högt och högfrekvent att om man är känslig för den typen av ljud så tvingas man hålla för öronen.
Enligt den drabbade Burger King-restaurangen, som har en uteservering mitt i det värsta ljudet, så började man notera problemet för några veckor sedan.
Även kunder till en glasögonaffär en bit bort har klagat på ljudet.
Den ansvariga chefen för Karlstad Saluhall och en tekniker gick i veckan och försökte lokalisera ljudet utan att lyckas.
På Karlstads Kommun är man avvisande till att utreda saken. En ansvarig chef meddelar att det är bara om boende i området gör en anmälan som man kan göra något. Och någon sådan anmälan har enligt kommunen inte inkommit. Att deras egen personal slagit larm spelar alltså ingen roll.
Det mycket obehagliga högfrekventa ljudet fortsätter därför att plåga anställda och kunder till butikerna i området. Det är mindre bra för bland annat Karlstad Saluhall som redan innan dragits med allvarliga lönsamhetsproblem.
Så frågan är vem som ska ta tag i saken. Om ljudet påverkar anställda så bör rimligen bland andra Burger King och Karlstad Saluhall göra anmälningar till Arbetsmiljöverket. Några sådana har emellertid, enligt vad FoodMonitor erfar, ännu inte gjorts.
HÅKAN FRISELL