Svält tvingar inte den nordkoreanska regimen till underkastelse
LEDARE Efter det att skurkstaten Nordkorea testat vad många bedömare anser vara en vätebomb för första gången är paniken total i FN:s säkerhetsråd. Nu planeras för ännu hårdare sanktioner mot landet.
Men regimen i Nordkorea har inga problem med att låta stora delar av sin befolkning svälta ihjäl. Det har man visat tidigare. Svält är istället ett av sätten regimen utövar kontroll över befolkningen. Så någon underkastelse på grund av en sådan åtgärd lär det inte bli.
Istället kan hårdare sanktioner pressa Nordkorea att sälja sitt nya vapen till andra skurkstater eller kanske till och med direkt till terrorgrupper.
Vi kan i vilket fall som helst nog se fram emot att Nordkorea utpressar Sydkorea och andra stater med sina kärnvapen.
Och eftersom Nordkorea tycks ha interkontinentala ballistiska missiler kan inget land känna sig säkert.
USA och dess allierade överväger nu en väpnad aktion för att stoppa vansinnet. Det bådar illa för de cirka 20 miljoner som bor i Seoul-området. Även befolkningarna i Japan, Australien, och kanske delar av USA, är illa ute.
Sanktioner mot Nordkorea har funnits på plats i över 20 år. Resultatet blev en vätebomb.
Skulden för det ligger tungt på Kina som använt Nordkorea som en bricka i spelet om handel med USA. Så snart USA vill göra något åt handelsobalansen och Kinas manipulerande av sin valuta så tycks alltid Nordkorea göra något, som kärnvapentester och missiltester, som tvingar USA att be om Kinas hjälp. Kina har också hjälpt Nordkorea att kringgå sanktionerna. Trots hårda sanktioner har det bland annat gått att köpa nordkoreanska skaldjur och kol i Kina. Dessutom har Kinesiska banker olagligen hjälpt Nordkorea med överföringar av pengar.
Kina har säkerligen nordkoreanska generaler man utövar inflytande över. Men räcker det för att förhindra att krig bryter ut?
HÅKAN FRISELL