Ny undersökning: konsumenter vill ha god mat från välmående livsmedelsproducerande djur
Undersökningsbolaget Kantar Sifo har på uppdrag av ekomärkningen KRAV frågat 1 000 konsumenter i Sverige vad som är viktigast för dem när de handlar livsmedel. Konsumenterna vill framför allt att maten ska smaka bra, vara av hög kvalitet, och komma från livsmedelsproducerande djur som har det bra.
– Valet i mataffären kan göra stor skillnad för djurens välbefinnande och miljön. Vår undersökning tyder på att många konsumenter förstår det, säger Katarina Wolf, marknadschef på KRAV, enligt ett pressmeddelande.
Här är de tio viktigaste faktorerna när vi handlar mat (Källa KRAV):
1. Smakar gott
2. Har hög kvalitet
3. Är producerad på ett sätt som är bra för djuren
4. Inte har skadlig påverkan på djur och natur
5. Ger bonden/producenten tillräckligt betalt
   Har svenskt ursprung (delad femteplats)
7. Är producerad med bra arbetsvillkor
8. Är naturlig
9. Är producerad utan bekämpningsmedel
10. Är hälsosam
– Mycket av det som hamnar högt på listan återfinns i KRAVs regler. Genom att välja en KRAV-märkt produkt i affären gör du gott för människor, djur och natur, säger Katarina Wolf.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta (källa KRAV):
”Undersökningen gjordes som en webbintervju bland 1 000 svenska konsumenter. Den utfördes av Kantar Sifo på uppdrag av KRAV i september 2017. Målgruppen är de i allmänheten som är mellan 20–70 år och helt eller delvis ansvariga för matinköpen. Urvalet har gjorts riksrepresentativt och samlades in jämnt mellan åldersgrupperna. De svarande fick ta ställning till 27 olika faktorer och ranka hur viktiga de är på en sjugradig skala.”