Rimi Baltic ska bli buräggsfria senast år 2025
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar idag att den nästa största livsmedelsbutikskedjan i Baltikum, Rimi Baltic med totalt 257 butiker och över 12 300 anställda, kommer att vara buräggsfria senast år 2025. Djurens Rätt och samarbetspartnern Open Wing Alliance har sedan i februari haft samtal med Rimis svenska ägare. De baltiska djurrättsorganisationerna Nähtamatud Loomad i Estland, lettiska Dzivnieku Briviba, och Tušti narvai i Litauen, har sedan augusti bedrivit en kampanj riktad mot Rimi Baltics försäljning av ägg som kommer från hönor i bur.
– Vi är glada över att Rimi Baltic äntligen lyssnat på och tagit till sig av de synpunkter som både konsumenter och djurrättsorganisationer framfört. Det här är en stor framgång i arbetet för hönorna på andra sidan Östersjön, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.
Enligt Djurens Rätt kommer beskedet från Rimi Baltic att hjälpa 100 000-tals hönor till ett bättre liv. Organisationen hoppas att fler företag, även i Sverige, kommer att ta efter.
– Samtidigt som det är ett glädjande besked, så uppkommer frågan om varför det kan ta så pass lång tid att fatta ett så självklart beslut. Det är gallerburar som plockas bort, inte en månlandning som ska genomföras, säger Benny Andersson.
/FoodMonitor