kiIMG 3572
Arbetsmiljöverket lägger förbud och vite mot Kils Slakteri
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har charkbolaget Kils Slakteri i Kil använt skärmaskinen Berkel 834 i sin verksamhet på två ställen i Karlstad. Efter en inspektion tidigare denna månad lägger Arbetsmiljöverket ett omedelbart förbud, som man förenat med ett vite, mot bolaget.
”Arbetsmiljöverket förbjuder er med stöd av … arbetsmiljölagen vid vite av 5 000 kronor att … använda er skärmaskin Berkel 834 …”, skriver myndigheten i ett beslut.
Kils Slakteri ger Arbetsmiljöverket rätt och säger att man nu ska byta ut den aktuella skärmaskinen som står i bolagets lokal på Våxnäs i Karlstad.
– Vi respekterar Arbetsmiljöverkets beslut och vi har beställt nya maskiner och jag tycker de har helt rätt, säger Anders Edman på Kils Slakteri.
Varför har ni inte kollat upp det här tidigare och därmed utsatt personalen för risker?
– När man inte vet det då ska man inte gå och kolla saker som man inte har en aning om.
Ni är väl skyldiga att hålla koll på att era skärmaskiner är tillåtna?
– Ja, men vi går inte och kollar all utrustning vi har. Och vi tar för givet att det funkar, säger Anders Edman.
FoodMonitor har tidigare berättat om en Berkel 834 som Kils Slakteri använde i Karlstads Saluhall. Den maskinen togs bort innan Arbetsmiljöverket hann göra en föranmäld kontroll där.
Enligt Anders Edman är det oklart om det är samma maskin som nu förbjudits av Arbetsmiljöverket och som stått i lokalen i Våxnäs.
Men FoodMonitor har bilder på verksamheterna i de två olika lokalerna. Är det samma maskin som Kils Slakteri flyttat på eller är det två olika maskiner? Avgör själv:

bel81

/FoodMonitor
LÄS OCKSÅ: Kils Slakteri leker kurragömma med Arbetsmiljöverket
LÄS OCKSÅ: Kils slakteri byter ut skandalmaskin
LÄS MER: Cyniska Kils Slakteri använder lemlästande Berkel 834 – köpt på Blocket
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Berkel 834 återkallades av tillverkaren Berkel från marknaden för flera decennier sedan. Anledningen är att maskinen är farlig att använda. Åtskilliga fingrar och handflator har kapats av modellen genom åren. När Arbetsmiljöverket stöter på den vid inspektioner är det normala att man lägger ett omedelbart förbud som förenas med ett vite.