Maten blir dyrare
Kraftigt stigande råvarupriser pressar ned den snabba vinstökningen bland livsmedelsföretagen som noterades under årets första kvartal. Detta enligt Livsmedelsföretagens (LI) senaste konjunkturbarometer.
Läs mer...
Bärföretag i konkurs
Lomsjö bär har försatts i konkurs av Lycksele tingsrätt, rapporterar Sveriges Radio Västerbotten. Företaget var tidigare ifrågasatt efter att ha hållit inne med löner till de thailändare som anlitats som bärplockare.
Läs mer...
konsumvarmlankttbullarSveriges bästa köttbullar tillverkas i Värmland
I Chark-SM som avgjordes i veckan tog matbolaget Konsum Värmlands egna varumärke ”Svenska Favoriter” hem titeln som Svenska mästare i klassen köttbullar. Vd Steve Fredriksson är glad för utmärkelsen. ”Sedan tidigare är våra köttbullar kända och uppskattade över hela landet. Framgångarna vid årets Chark-SM kommer förhoppningsvis ge oss möjlighet att leverera till ännu fler utanför Värmlands gränser”, säger han.
Läs mer...
jagarfalu
Jägarfalu vann SM-guld
Chark-SM är svensk charkindustris stora kvalitetstävling. I klassen falukorv vann Scan med Deli Jägarfalukorv, en extra rökt falukorv, med svenskt nöt- och griskött och en hög kötthalt. Jägarfalun är mörkare och fastare än vanlig falukorv och det beror på längre tid i röken och en hög andel nötkött, meddelar Scan.
Läs mer...
Arla vill rädda Milkos mejeri i Sundsvall
Milko har beslutat att lägga ner sitt mejeri i Sundsvall. Men konkurrenten Arla tycker att det är viktigt att mejeriet får fortsätta sin verksamhet. Man vill ta över så snart som möjligt.
Läs mer...
Santa Maria får ny vd santamariapeterholm
Peter Holm (bilden, foto: Paulig) tar över rodret som vd hos smaksattningsbolaget Santa Maria som ingår i Paulig koncernen. Peter Holm har tidigare bland annat varit vd i juicebolaget Brämhults och kaffetillverkaren Löfbergs Lila.
Läs mer...
kocklandslagetimg_0120
Kocklandslaget genrepade inför World Cup och visade upp Showmatsbordet på NK 
Svenska Kocklandslaget är i slutfasen av de noggranna förberedelserna inför Culinary World Cup i Luxemburg i november. Som ett sista genrep inför tävlingen visade laget upp sitt showmatsbord på NK i Stockholm igår för allmänheten. (foto: Znapshot/Per-Erik Berglund). 
Läs mer...
Sänk temperaturen i kyldiskarna! 
Konsumentföreningen Stockholm vill att livsmedelsbutikerna sänker temperaturen i sina kyldiskar från +8 till +5 grader Celsius. Förändringen skulle ge en nästan fördubblad hållbarhet på exempelvis charkprodukter och kylda färdigrätter. 
Läs mer...
Livsmedelsföretagen under press i konjunkturuppgången 
Livsmedelsföretagens produktion fortsätter att stiga. Det visar Livsmedelsföretagens, Li:s, nya konjunkturbarometer. Samtidigt förbättras lönsamheten och investeringarna ökar hos livsmedelsproducenterna. Men de stigande råvarupriser bromsar den snabba vinstökningen.
- Efter ett kort andrum är prisökningar på livsmedelsråvara återigen ett faktum. Utmaningen för livsmedelsföretagen är att förhindra att det slår alltför hårt mot lönsamheten, säger Livsmedelsföretagens VD Agneta Dreber. 
Läs mer...
aaspendrups1_mediumFredrik blir ny VD
Fredrik Spendrup (foto), son till Jens Spendrup, tar vid vårens bolagsstämma över rollen som vd och koncernchef för Spendrups.  Han blir fjärde generationen ur familjen Spendrup som leder företaget, skriver dryckesföretaget i ett pressmeddelande.

 

Läs mer...
Dyrare kött från Sydamerika
Priset på sydamerikanskt nötkött har ökat med 20 procent hittills i år och inget tyder på att ökningen avstannar. ”Den största prisstegringen ser vi på argentinskt kött som för vissa detaljer stigit över femtio procent sedan början av året”, säger Mikael Olsson, Annerstedt Flodin AB.
Läs mer...
Är biffen en miljöbov? - en ny kortfilm reder ut begreppen 
Idag äter boskapen i USA fem gånger mer spannmål än hela den amerikanska befolkningen. Samtidigt lever 14 procent av amerikanerna i fattigdom och har inte tillräckligt att äta. Boskapsuppfödningen beskylls för att vara en stor miljöbov. Men det finns hopp. I en ny kortfilm reder intresseorganisationen INFORM ut begreppen. Se Videon här! 
Läs mer...
edacayra3qx
Lång köttdisk gav hög lönsamhet 
Eda Supermarket, som ligger i västra värmland vid gränsen till Norge, är landets lönsammaste matbutik. Butiken har en vinstmarginal på 14.4 procent. Förklaringen är landets längsta köttdisk som är hela 18 meter lång.  
"Vi har ett eget koncept med manuell köttdisk som är väldigt populärt”, säger handlaren Jon Dahlby, som också är hälftenägare. 
Läs mer...
 
marta_whistle_545_largeFAO:
Marta skriver under mot hungern
Marta Vieira da Silva, brasilianskt fotbollsproffs och världens högst rankade kvinnliga fotbollsspelare, har skrivit under namninsamlingen och blåst i den gula visselpipan för att protestera mot att omkring en miljard människor lider av hunger i världen. 1,6 miljoner människor har redan skrivit under uppropet 1billionhungry som uppmanar världens ledare att göra kampen mot hungern till sin högsta prioritet.
Läs mer...
Kanada: Bisfenol A klassificeras som toxiskt – svenska myndigheter snabbutreder
Kanada blir först i världen med att klassificera Bisfenol A som toxiskt. Enligt den kanadensiska miljömyndigheten utgör Bisfenol A, som finns i vissa nappflaskor, colaburkar, och andra livsmedelsförpackningar, ett hot mot människans hälsa och miljön.
”Kanada har gått i bräschen när det gäller att reglera användningen i nappflaskor. Om man vill uttrycka sig försiktigt så är det ju en lämplig åtgärd att minska små barns exponering”, säger Bert Ove Lund, toxikolog, Kemikalieinspektionen.
Läs mer...
Bergendahls fick rätt om GMO-fritt
Matkoncernen BergendahlsGruppen använder uttrycket “Välj GMO-fritt” i en kampanj om butiksförpackat griskött i sina City Gross-butiker. Bolaget vill erbjuda sina kunder möjligheten att undvika griskött som producerats med GMO-foder. Livsmedelsverket kritiserat kampanjen och har rapporterat bolaget till Miljökontoret i Hässleholm. Nu har kommunens Miljönämnd avgjort ärendet.
Läs mer...
messmrimg_4340Milko förbereder inkråmsaffär
Mjölkföreningen Milko lägger ner sina mejerier i Karlstad och Sundsvall. Nu vill man även göra en inkråmsaffär med sitt dotterbolag Fjällbrynt som tillverkar messmör.
Läs mer...
fao2010-10-21_matchdag_largeFAO: europeiska fotbollsligor kämpar mot hungern
314 proffesionella fotbollslag i 16 europeiska fotbollsligor kommer att tillägna sina matcher åt kampen mot hunger och fattigdom för att visa sin solidaritet. På 157 arenor runtom i Europa spelas Europeiska matchdagen mot hungern (22-24 oktober). Initiativet är ett samarbete mellan FN:s livsmedels-och jordbruksorganisation (FAO) och European Professional Football Leagues Association (EPFL). (Foto: FAO)
Läs mer...
Salone del Gusto invigd
Igår invigdes Salone del Gusto 2010 i Turin. Närmare 200 000 besökare förväntas komma för att fråga, smaka och njuta av alla de produkter som bjuds ut i tre stora mässhallar. Svenskt mathantverk finns på flera ställen. Den svenska bruna bönan, som är ett projekt inom Slow Food Presidia, presenteras som gröda, mat och som chips. Och på lördag lagar en svensk kock en specialkomponerad middag i Turin, meddelar Slow Food i Sverige.
Läs mer...
En sann matambassadör
FoodMonitor nyöppnar denna vecka med ny design och en rad nya inslag. Inte minst kan vi stolt presentera Anna Maria Corazza Bildt som ny, fast krönikör. Med jämna mellanrum kommer Anna Maria att berätta om livsmedelsfrågor i Europa (se fast plats i mittspalten till höger). Anna Maria blev personvald till Europaparlamentet 2009, och lanserar sedan dess en appell till matbranschen vid namn ”Basta till matfusket” samt arbetar bland mycket annat för gemensamma och bättre regler för matmärkning.
Läs mer...