Jordbruksverket hävdar positiva effekter av tidigare avvänjning av smågrisar – men Djurens Rätt varnar för risker
Jordbruksverket har i dagarna släppt en utvärdering som visar att grisföretag som följer 11 extra krav i samband med en något tidigare avvänjning av smågrisar vid en genomsnittlig ålder på 28 dagar, upplever ökad tillväxt och minskad användning av antibiotika. Samtidigt uttrycker djurrättsorganisationen Djurens Rätt oro över de potentiella riskerna för djurens naturliga beteenden.
Linda2025 02 04– Tidig avvänjning strider mot suggornas och smågrisarnas naturliga beteende och forskning är tydlig med att det innebär risker för djurvälfärden, säger Linda Björklund som är sakkunnig etolog hos Djurens Rätt (Bilden. Foto: Djurens Rätt).
De resultat som nu presenteras av Jordbruksverket visar alltså på att smågrisar som avvänjs tidigare växer bättre – och dödligheten har minskat med en procent. I genomsnitt avvänjs två fler smågrisar per sugga och år, vilket bidrar till högre produktivitet. Det var en ändring av föreskrifterna år 2017 som möjliggjorde en tidigare avvänjning av smågrisar.
En av de största vinsterna är enligt Jordbruksverket den minskade användningen av antibiotika. Antalet flockbehandlingar har minskat och ersatts av individbehandlingar, vilket innebär en mer träffsäker hälsovård och ett lägre behov av antibiotika. Denna förändring är ett tecken på att hälsokontrollen och uppföljningen av smågrisarnas välmående fungerar bättre, vilket leder till färre sjukdomsutbrott i hela besättningen.
”Dessutom var fler suggor i så pass gott skick att de kunde skickas till slakt istället för att behöva avlivas på gård. Detta är positivt från djurvälfärdssynpunkt, men har även inneburit ökad intäkt för grisföretagen”, skriver Jordbruksverket i utvärderingen.
Trots de positiva resultaten påpekar Djurens Rätt att utvärderingen inte bevisar att tidigare avvänjning är bra för djurens hälsa eller välfärd. De betonar att flera faktorer kan påverka resultaten, och att Jordbruksverket inte har undersökt hur den tidigare avvänjningen specifikt påverkar smågrisarna.
− Det är viktigt att komma ihåg att utvärderingen inte visar att tidigare avvänjning är bra för djurens hälsa eller välfärd. Utvärderingen visar positiva effekter hos besättningar som följer de elva villkor som ställs, men det betyder inte att tidigare avvänjning i sig är orsaken. Jordbruksverket bedömer att resultaten dels beror på dessa villkor, och dels på en allmän förbättring inom avel och grisproduktion. De skriver i sin rapport att det finns många faktorer som kan spela in och påverka resultatet, som inte har någon koppling till den tidigare avvänjningen. Hur de smågrisar som har avvants tidigare påverkats av den tidigare avvänjningen, svarar inte den här utvärderingen på, säger Linda Björklund.
/FoodMonitor
Fakta:
Antal suggor i Sverige: ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
Denna text har delvis skrivits med hjälp av AI.