Livsmedelsverket försöker styra upp brister i åtalsanmälningar – efter åratal av misskötsel
KOMMENTAREN Livsmedelsverket fick nyligen in beslut om nedlagda förundersökningar efter att man år 2021 åtalsanmält en djurhållare för djurplågeri. Besluten fattades år 2022 av en åklagare på Åklagarkammaren i Linköping – men det är först nu som Livsmedelsverket brytt sig om att ta del av dem. Vi frågade myndigheten varför.
”Vi på Livsmedelsverket har sett över våra arbetssätt gällande åtalsanmälningar, och även möjligheterna till uppföljning av utfallet. Vi har därmed påbörjat en större insats för att följa upp resultatet även av åtalsanmälningar som ligger längre tillbaka i tiden. Syftet med detta är att kvalitetssäkra våra bedömningar och arbetssätt vid vår kontrollverksamhet, och på så sätt säkerställa att vi utför vårt uppdrag korrekt och så effektivt som möjligt”, skriver Jenny Bransell som är Veterinärinspektör på Enheten för kontrollstöd på Livsmedelsverket, i ett mejl till FoodMonitor.
Jag har tidigare avslöjat att polis och åklagare tappat bort 17 Livsmedelsverkets åtalsanmälningar – i samband med en granskning som jag gjorde åt en annan tidning.
LÄS MER: Åklagare och polis kan inte hitta 17 åtalsanmälningar från officiella veterinärer
– Det är ett mysterium för oss hur det kommer sig att inte 17 anmälningar kan hittas, säger Anna Lindgren som är veterinärinspektör på Livsmedelsverket i en intervju i samband med den artikeln.
Enligt Livsmedelsverket då fick man sällan återkoppling om vad som hänt med deras åtalsanmälningar.
– En anmälan är som att ropa ut i rymden. Vi vet inte om det blir något av våra ansträngningar, säger Anna Lindgren.
Nu tycks Livsmedelsverket mena att detta blivit bättre.
”Utifrån den återkoppling vi har fått senare tid kan vi inte se att det förekommit att ärenden tappas bort”, skriver Jenny Bransell.
Detta har emellertid både Livsmedelsverket och Polismyndigheten gjort det svårt för media att kontrollera – vilket är en allvarlig brist. Polismyndigheten brukar ofta ignorera våra begäran om utlämnande – i alla fall i början och vi får ofta hålla en JO-anmälan över huvudet på den myndigheten för att få resultat. Samma sak med Livsmedelsverket.
I de nu aktuella besluten om nedlagda förundersökningar var det frågan om en gris med skadat ben som i mars år 2021 påträffades på slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde i samband med en besiktning.
Livsmedelsverket gjorde därför i maj år 2021 en åtalsanmälan om djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.
”Grisen visade tecken på smärta och blödde från höger framklöv. … . Vid närmare inspektion såg OV (officiell veterinär /red) att grisen saknade klöv på höger framben”, skriver Livsmedelsverket i åtalsanmälan.
”Livsmedelsverkets bedömning är att grisen har utsatts för ett långvarigt onödigt lidande på grund av smärta.”
”Grisen har inte kunnat gå normalt … .”
I mars året därpå lades alltså förundersökningarna ner.
”Det går inte ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
/FoodMonitor
Bilden: klöven framifrån efter skållning. Från åtalsanmälan. Foto: Livsmedelsverket.