1996 bestämde sig svägerskorna Lidia Castellucci och Roberta Giaccherini för att ta hand om det gamla vin och olivoljeproducerande familjeföretaget Agricola Buccelletti, sedan århundraden beläget i Castiglion Fiorentino, tillhörande provinsen Arezzo i östra Toscana. Länge hade produktionen bara varit för familjebruk. Medvetna om den hårda konkurrensen började Lidia och Roberta utöka verksamheten och startade samtidigt lantgården Casali in val di Chio, numera ett populärt semesterboende för inhemska och internationella gäster som vill njuta av den idylliska, kulliga omgivningen och områdets fantastiska mat och viner.
– Det är vår svärmor som står som ägare och får representera den ursprungliga familjen Buccelletti. Våra makar drev tidigare grossistverksamhet vilket ledde oss till detta, berättar Lidia som är nöjd med utvecklingen sedan övertagandet, trots uppenbara svårigheter som konkurrens och Italiens skakiga ekonomi.
Utökat odlingarna
Sedan svägerskorna tog över har vinodlingarna utökats från en hektar 1996 till nuvarande sex hektar och den ekologiskt certifierade olivoljan ”Olivolo” förfogar över 15 hektar. Lidia och Roberta producerar och erbjuder marknaden tre röda och ett vitt vin med, samtliga omnämnda i prestigefyllda vinguiden ”Gambero Rosso” och dess utgåva för italienska viner 2012.
Röda vinet Merigge 2008 (Merlot) fick bedömningen 2 glas i Gambero Rosso och dess röda ”kollegor” Arrone 2008 (Sangiovese, Canaiolo, Malvasia) och Poventa 2008 (Sangiovese, Syrah) fick 1 glas. Vita, friska och blommiga Paggino 2010 (Trebbiano, Grechetto, Vermentino) fick dessutom 2 glas. Dessutom producerar Lidia och Roberta, som många vinproducenter, sin egen Grappa och Vinsanto.
En annan stolthet är ”Olivolo”, den ekologiskt certifierade, ofiltrerade och kallpressade olivoljan som produceras av Agricola Buccelletti. Olivplantorna finns på 450 meters höjd och man använder sig av 80% Moraiolo-oliver och 20% Leccino och Frantoio. Oliverna handplockas i ett tidigt skede under skördesäsongen vilket delvis förklarar oljans mycket låga syrahalt som också ger hälsoseffekter. Det faktum att oljan är ofiltrerad gör också att näringsämnen bevaras maximalt. Smaken är fruktig med inslag av kronärtskocka.
– Visst är vi stolta över våra produkter, vi känner att vi nu utnyttjar de enormt fördelaktiga förutsättningarna för vinodling och olivoljeproduktion som detta kulliga och bördiga landskap erbjuder, konstaterar Lidia Castellucci.
Hur stor är volymkapaciteten numera?
– Lite beroende på aktuell skörd givetvis. Men en ungefärlig maxproduktion i dagens läge är 20 000 flaskor vin och 3 000 liter olivolja. Vi ser oss dock som fortsatt under utveckling.
Hur mycket går på export?
– Cirka 50 procent. Vi säljer vår olja och våra viner i exempelvis Tyskland och andra europeiska länder. Ett trevligt resultat av Anuga-mässan är också att vi numera har en långväga kund i Kina. Det är förstås väldigt spännande men också svårt. Det är ju en helt annan kultur och därmed också andra regler men det tyder ju också på att vi lyckats ta fram produkter med bra internationell potential, konstaterar Lidia.
Hur ser ni på framtiden?
– Visst är det tufft med hård konkurrens och annat men vi tror mycket på fortsatt utveckling. Vi har fått mycket positiva omdömen för oljan och vinerna genom åren när vi deltagit vid olika evenemang och människor med passion för mat och viner hör allt oftare av sig till oss. Vår agriturismo Casali in val di Chio, där vi också anordnar massor av aktiviteter och erbjuder fyra byggnader för lantgårdsboende, har också blivit mycket populär så det är mycket att stå i, konstaterar Lidia.