McDonald´s sprayar
rånare med DNA
Hamburgerjätten McDonald´s har upptäckt att det kan vara en bra idé att spraya rånare med DNA. Ett system har tidigare testats med framgång i Holland. Nu överväger McDonald´s att införa sprayen i bolagets samtliga 780 restauranger i Australien. I Sverige ser man emellertid inte något behov av tekniken.
 
Sprayen ska enligt uppgift emellertid först testas ordentligt i några restauranger i Australien där bolaget har haft stora problem med rån den senaste tiden. De aktuella restaurangerna finns bland annat i Parramatta, Granville, Auburn, Lidcome, Kingsford, och Wollongong.
 
DNA-sprayen, som kallas för SelctaDNA, har utvecklats i Storbritannien av en polisman och en kemist.
 
"SelectaDNA är icke-toxiskt , icke-allergent, och helt säkert att använda", säger David Morrissey, vd i SelectaDNA, till tidningen The Telegraph.
   
Varje restaurang som använder sprayen håller hemligt exakt hur systemet är installerat. Sprayen aktiveras genom att personalen trycker på en alarmknapp.
 
"När det inträffar en säkerhetsrelaterad händelse så duschar systemet flyende rånare med en osynlig syntetisk DNA-lösning", säger Jackie McArthur, McDonald´s Australien, till The Telegraph.
 
Sprayen består av en lösning som är unik för varje restaurang. Lösningen innehåller en DNA-sträng med 60 varierbara kromosomer. Den stannar kvar på kläder i upp till sex månader och på huden i upp till två veckor.
 
Polisen kan se DNA-lösningen med hjälp av UVA-ljus och därmed knyta misstänkta till brottsplatsen.
 
SelectaDNA påstår att när deras system installerats i en restaurang så minskar antalet brott med så mycket som upp till 85 procent.
  
Hos svenska McDonald´s är det emellertid i dagsläget inte aktuellt att testa DNA-sprayer i restaurangerna.
 
”I Sverige är det inte aktuellt att testa, helt enkelt för att vi inte har någon egentlig problematik med rån här. Tvärt om har rånen stadigt sjunkit under flera år, eftersom vi jobbat systematiskt med säkerheten på våra restauranger”, säger Frida Berg, presschef, McDonald´s Sverige, till FoodMonitor.
 
HÅKAN FRISELL