Som FoodMonitor berättat om tidigare så hittade en konsument glasbitar i köttbolaget Polaricas älgskav. Bolaget säger sig inte veta var glaset kommer ifrån. Samtidigt utesluter man inte att trafikskadade djur använts i produktionen.
– Nej, det går inte helt att utesluta det, säger Peter Juntti, marknadsansvarig, Polarica AB.
– Vi har vissa externa inköp. Jag kan inte svara på om det skulle kunna komma från något trafikskadat djur.
Det var en konsument i Hunnebostrand som larmade om glasbitarna efter det att hon fått dem i munnen i samband med en middag med sin familj. Polarica säger att man inte lyckats identifiera källan till bitarna
– Det har inte gått att spåra varifrån de kommer.
– Den produkt vi pratar om är älgskav 240 gram som går till dagligvaruhandeln. Där har vi enbart svensk råvara och ungefär 85 procent av råvaran vi använder är från egen produktion.
Är det möjligt att glasbitarna kommit från djur som skadats eller dödats i trafikolyckor?
– Vi har inte teknisk bevisning så att vi kan att säga att detta är inte ett trafikljus exempelvis. Men tittar man på glasbitarna så är vår bedömning att det är från ett finare glas av något slag.
Vad säger du till konsumenter som oroar sig för att älgskaven kommer från trafikskadade djur?
– Jag tror inte den sannolikheten är speciellt hög. Älgen vi hanterar i vårat bolag förutsätter vi kommer från jakt. Till våra slakterier så brukar vi inte ta trafikskadade djur, säger Peter Juntti.
Krister Scherling, som är Senior veterinärinspektör hos Livsmedelsverket, av förvånad över att Polarica är osäkra på om trafikskadade eller trafikdödade djur används i produktionen.
– Det låter för mig besynnerligt, det måste jag säga, säger han.
– Om bolagen till exempel skulle använda sig av djur som har dött av en annan orsak än jakt, och att man tar in sådana djur på sina anläggningar, är det inte acceptabelt.