Som FoodMonitor berättat om tidigare så drabbades en 21-årig man i Kalmar av hjärtstillestånd efter att ha ätit kosttillskottet Jack3D. Trots att Stockholms stad nyligen belade preparatet med saluförbud hos en franchisetagare till Gymgrossisten Sweden AB fortsätter försäljningen på Gymgrossistens hemsida och via andra franchisetagare runt om i landet.
– Vi är medvetna om att miljöförvaltningen i Stockholms stad belagt franchisetagaren med saluförbud för den produkten, säger Fredrik Bengtsson, affärsutvecklingschef hos CDON group AB som äger Gymgrossisten Sweden AB, och den som svarar på frågor om Gymgrossistens verksamhet.
Varför stoppar ni inte produkten i resten av landet?
– Det saluförbudet som är lagt nu gäller bara i stockholmsområdet. Vi har ingen information om vad miljöförvaltningen i Stockholm baserar sin bedömning på. De har bara sagt är att en av ingredienserna i Jack3D kan anses vara potentiellt skadlig.
– Jag har sett en undersökning som säger att Jack3D är en ofarlig produkt. Det är det som gäller fortfarande för oss.
Gymgrossisten Sweden kan fortsätta att sälja Jack3D trots saluförbudet i Stockholm eftersom bolaget har sitt centrallager i Trollhättan. Därför berörs inte försäljningen på nätet och hos franchisetagare utanför Stockholm. Detta är Trollhättans Stad mycket oroade över.
– Det som har hänt i Kalmar tycker jag är väldigt allvarligt. Det är sannolikt att den här produkten kommer att omfattas av ett saluförbud. Om det inte är så att de på eget initiativ tar bort den, säger Henrik Stjernqvist, livsmedelsinspektör, Miljöförvaltningen, Trollhättans Stad.
Jack3D innehåller den dopingklassade substansen 1.3-dimetylamylamin, DMAA. Trollhättans stad belade så sent som i slutet av mars Gymgrossistens lager med saluförbud för preparatet Hydroxystim. Även det innehöll DMAA.
– Jag har lagt ett saluförbud tidigare på en annan produkt som innehåller den här substansen. Men den gömmer sig under olika namn. Det kan stå till exempel 1.3-dimetylamylamin, DMAA, eller Geranium på förpackningen. Preparatet säljs bland annat under varumärkena Jack3D, Napalm, och Lipo-6.
Henrik Stjernqvist berättar också att den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA uppmärksammat problemen med DMAA.
– DMAA misstänks orsaka allvarliga problem med hjärtstörningar. Den amerikanska motsvarigheten till livsmedelsverket har gått ut med en varning till ett antal företag som marknadsför och säljer den här produkten. Det gjorde de den 27 april och bolagen har fått 15 dagar på sig att svara, säger han.
Trollhättans Stad tror att om de lägger ett saluförbud så kan det hjälpa till att stoppa Gymgrossistens försäljning av DMAA hos franchisetagarna såväl som på nätet.
– Blir det stopp här så kommer det inte ut någon annanstans heller. Åtminstone inte från butiker som hämtar produkter innehållande DMAA från bolagets centrallagret här i Trollhättan, säger Henrik Stjernqvist.
Henrik Stjernqvist tycker att bolagets marknadsföring på nätet är oroväckande.
– Jag har tittat på Gymgrossistens webbsida och andra som säljer sådana här produkter. De har oftast ett forum där man som konsument kan skriva om produkten var bra eller dålig. Konsumenterna noterar diverse biverkningar men man tycker ofta att det tar bra det som man stoppar i sig. Det är ganska oroväckande, säger han.
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
Gymgrossisten Sweden AB.
Helägt av CDON group AB i Malmö.
Gymgrossisten har 10 franchisetagare i Sverige och totalt 12 i Norden.
Omsättning: 285 Mkr (2010).
Resultat före skatt: 36 Mkr.
Antal anställda: 47.
1.3-dimetylamylamin.
Benämns ofta även DMAA eller Geranium, och är en centralstimulerande substans.
Produkter som innehåller DMAA och säljs av Gymgrossisten är Jack3D, Anabolic Beast, Crack, Hemo Rage, Napalm, Neurocore, Rush, Mutant Mayhem, Dark Energy, OxyElite Pro, Tested Burner, Lipo-6 Black, samt 100 procent Geranamine.
Enligt Statens Folkhälsoinstitut har 1,3-dimetylamylamin rapporterats in som missbrukssubstans till EU:s narkotikacenter i Portugal.
"Den aktuella substansen 1,3-dimetylamylamin kan antas vara avsedd att användas i syfte att uppnå berusning eller annan påverkan och kan då komma att medföra fara för människors liv eller hälsa", har myndigheten skrivit i ett yttrande.