mariewNy krönika: Matglädje eller hållbart leverne, måste jag välja?
Marie Winslow Andersson: Jag går här i min närbutik och ska göra de rätta valen. De rätta valen utifrån min handlarlista, utifrån vad min familj förväntar sig att jag ska komma hem med, utifrån vad min prismedvetenhet säger åt mig att jag kan spendera och utifrån ett miljöperspektiv. Inte undra på att det tar tid att handla!
 
Men om jag nu tänker att jag cyklade till affären och alltså inte använde min bil, så har jag ju där ”sparat” in ett utsläpp av koldioxid med 2,6 kilo, och då kan jag väl med gott samvete köpa apelsinjuicen istället för äppeljuicen? För jag vet ju att apelsinjuicen har påverkat miljön 50% mer än äppeljuicen som står bredvid. OCH jag väljer i varje fall koncentratet, så att inte en massa vatten har transporterats i onödan på våra vägar, för vattnet har jag ju hemma i kran.
 
Åhhh, vad svårt!!! Ska det vara så här? Jag vill göra bra miljöval, men jag har inte tillräckligt med kunskap och information!
 
Är det det ända rätta att gå hem och odla själv i sin lilla låda i fönstret och hålla till godo med det jag kan få fram här i vårt nordiska klimat? Och en relevant fråga till.….är alltid närodlat bättre än ”därodlat”? Hur ska jag kunna veta?
 
Hur var det nu med den där tomaten som det skrevs om i tidningarna för något år sedan. Den där tomaten som var odlad i Sverige men ändå var SÅ miljöbelastande. Jo, det var då när flera av odlarna fortfarande värmde sina växthus med oljepannor, då blev faktiskt hela den svenska närodlade tomatens livscykel mer miljöbelastande, än den långväga utländska tomaten som hade odlats på friland. Numera är de flesta odlare så miljömedvetna att de har fossilfri el till sina växthus och det blir alltså oftast mer ”miljöriktigt” att köpa tomaten från Sverige än från utlandet.
 
Men hur många produkter finns det inte i butikshyllorna på t ex ICA och COOP som har fraktats hit och dit, som har odlats med konstgödsel och besprutats och kanske odlats på marker som egentligen inte alls har varit optimala. Hur ska jag kunna veta och kunna tänka på allt det här? Jag efterlyser mer information på våra varor så att jag som konsument kan välja och göra min egen ”klimatkompensation”.
 
För visst handlar det om det? Att ge och ta! Precis som i vilket förhållande som helst. Du kan inte förvänta dig att bara ta emot kärlek i alla evighet, utan att ge något tillbaka. Så om jag väljer något som får smaklökarna att sjunga och min fredag att kännas lyxig, kanske t o m lagt till lite onyttigt och onödigt som då odlats och fraktats på våra vägar för att jag ska bli nöjd, så kan jag ju sen ”ge lite tillbaka”. Jag kan välja att sortera mitt avfall, ställa bilen och ta cykeln, ta vara på matresterna och ta med dem i matlådan till jobbet och självklart välja ekologiska och miljömärkta varor, och då vet jag, att jag har ”klimatkompenserat” på mitt lilla egna vis.
 
För jag har ett förhållande till miljön som jag vill ska hålla! Ge mig mer information om våra livsmedel så jag kan ge och ta, lägga till och dra ifrån och känna hållbar matglädje!
 
/Marie Winslow Andersson, hållbarhetschef och ledamot i regeringens logistikforum