Kalkonuppfödaren Adelsnäs Kalkoner på Värmlandsnäs vädrar morgonluft. Med ett nytt kalkonhus på 445 kvadratmeter för 1.5 miljoner kronor ska produktionen öka från 600 till cirka 1 500 kalkoner om året. Bygget ska vara klart till sommaren. – Det är en liten nisch än så länge i Sverige. Men intresset ökar år från år, säger Per-Olof Eriksson, som driver Adelsnäs Kalkoner tillsammans med Ulrika Eriksson.
Adelsnäs Kalkoner leverar främst till privatkunder, restauranger, och Ica-handlare, i Säffle med omnejd. Nu letar Per-Olof Eriksson nya kunder. Bland annat i Karlstad där man deltog i mässan Smaka på Värmland nyligen.
– Vi har inte de kunderna än. Men vi jagar dem nu då så att vi kan fylla det nya kalkonhuset med kalkoner, säger han.
Adelsnäs slaktar även sina kalkoner själv. Dessutom byggde man år 2008 ett eget rökeri för cirka 160 000 kronor. Per-Olof Eriksson ser många fördelar med kalkonkött.
– Det är mycket protein i köttet. Det är ett nyttigt kött och magert kött med omega tre och omega sex. Mycket av det du behöver har du i kalkonkött, säger han.
– Sedan är uppfödningen miljövänligare jämfört med nöt och gris eftersom kalkoner inte behöver så mycket vatten och det går bara åt två kilo foder till varje kilo kött.
Adelsnäs levererar förutom hela kalkoner även strimlat kalkonkött, bröst, små biffar, lår, vinge, snitslar, färs, och klubba. Men enligt Per-Olof Eriksson finns det en osäkerhet hos konsumenterna hur styckade detaljer av kalkon ska tillagas.
– Det har varit lite svårt när det gäller styckade detaljer på kalkonen. Folk är vana att äta hel kalkon. När man styckar i sär den så vet folk inte riktigt hur man ska göra med detaljerna. Det har varit mycket arbete med att tala om, säger han.
– När de börja bli vana vid detta så tycker de att det är jättegott. Och det är enklare att tillaga än en hel stor kalkon.