madeleinerecept7juni1
Landleys Frestelser: Tjocka Ribs i Coca-Cola och Bourbon
Madeleine Landley: Jag tror att det bor en liten grillare inom oss alla. Så fort de blir varmt och solen tittar fram ska grillen släpas ut och något läggas över glöden. Som kvinna brukar jag få slåss med näbbar och klor för att få grilla. Det spelar ingen roll om man har gäster och har fixat hela middagen – så fort köttet åker på grillen susar alla män dit som humlor kring en blomma. De vill gärna rycka grilltången ur händerna på en och berätta hur just deras grillmetod går till...
Att en övervägande del män grillar kommer kanske inte som en nyhet, men när vi kvinnor lyckas slå oss fram till grillen blir folk nästan förvånade att vi kan annat än laga tillbehör. Å andra sidan tycker jag att tillbehören är minst lika viktiga – om än nästan viktigast av allt. En köttbit utan en mumsig röra, en krämig sås eller en krispig sallad är en helt annan femma.
Alla har olika preferenser och knepen är många för att få köttet bra på grillen. Två ovärderliga tips är dock att använda en stektermometer samt att ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt när det hamnar på grillen. Därefter är det bara att testa och prova. Pekpinnar kring grillning finns det mycket av, men så länge köttet inte förvandlas till en torr skosula bör man inte oroa sig. Halva nöjet är trots allt att kunna laga maten ute.
Tjocka ribs är ett bra exempel på styckningsdetalj som blir oslagbart om det förkokas innan grillning. Det här är mitt favoritrecept där Coca Cola och Bourbon agerar smaksättning. Servera förslagsvis med idahopotatis, coleslaw och Corn on the Cob – och glöm nu för all del inte matlagningsölen.

Tjocka Ribs i Coca-Cola och Bourbon
madeleinerecept7juni2För: 4-6 personer
Ribs:
1 kg tjocka ribs
9 dl Coca Cola
2 dl Bourbon
5 vitlöksklyftor
salt, peppar
Till pensling:
1 vitlöksklyfta
1 spansk peppar
1 tsk liquid smoke
1 dl rapsolja
1 dl Coca Cola
salt, peppar
1. Lägg ner ribsen i en djup kastrull eller slökokare. Fördela ut halverade vitlöksklyftor och slå över Coca Cola och Bourbon. Salta och peppra och låt det sedan sjuda under lock på lägsta värmen i 4-5 timmar.
2. Pressa en vitlöksklyfta och hacka den spanska pepparn. Rör ihop med liquid smoke, rapsolja, Coca Cola samt salt och peppar. Grilla köttet när det blivit bra glöd och pensla med smaksättningen.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 07.06.2013