Stora skillnader på saltinnehåll
i likartade produkter
Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har granskat salthalten i hundratals livsmedel i svenska butiker. Granskningen visar att det finns mer än dubbelt så mycket salt i vissa livsmedelsprodukter jämfört med andra produkter av samma slag. ”Det här visar att det finns stora möjligheter för industri och handel att dra ner på saltet i många av sina produkter”, konstaterar Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på KfS.
– Fem gånger mer salt i Lidls potatismos än i Icas. Tre gånger så mycket salt i Coops Branflakes som i Willys Garant. Nästan dubbelt så mycket salt i rökt Lönnebergaskinka som i ICAs och Coops skinka. Dubbelt så mycket salt i Citygross pytt i panna som i Coops. Det är stor skillnad på hur mycket salt det är i olika varumärken, fortsätter Louise Ungerth.
Det har konstaterats att för mycket salt i maten kan bidra till högt blodtryck och därmed ökad risk för stroke och hjärt- och kärlsjukdom. Även barn som får i sig för mycket salt kan få högt blodtryck längre fram i livet.
Enligt hälso- och livsmedelsmyndigheter i Sverige och internationellt bör vi inte äta mer än 5-6 gram salt per dag, men vi äter i genomsnitt dubbelt så mycket. Nästan 80 procent av det salt vi får i oss kommer med maten vi köper i butik och äter på restaurang.
– Allra mest salt hittade vi i en färdiglagad fryspizza och en oxpytt. En enda portion kan ge oss över sex gram salt vilket är mer än vad vi bör äta på en hel dag, säger Louise Ungerth.
Louise Ungerth vill samtidigt påpeka att konsumenten själv ska kunna välja om denne vill äta salt eller inte. Istället är det den ofrivilliga överkonsumtionen hon vill åt:
– Vi lägger oss inte i hur mycket salt folk äter. Gillar man salt mat är det bara att ta fram saltkaret. Vad vi är negativa till är att hel- och halvfabrikat innehåller så mycket salt, och att vi får i oss mycket salt utan att kunna göra något åt det. Nu gäller det för livsmedels- och restaurangbranschen att kavla upp ärmarna och steg för steg sänka salthalten i maten, precis som man har gjort i andra länder, säger hon.
/MATS HOLMSTRÖM