fotofmKrönikan:
Skruva upp det 
Svenska djurskyddet!
Djurskyddet i den Svenska kött- och mjölkproduktionen är bland det bästa i världen. I Sverige är förekomsten av smitta, och därigenom också antibiotikaanvändningen, mycket lägre än i många andra länder. Dessutom tolererar inte Sverige religiös slakt utan bedövning. Men FoodMonitor kan konstatera att på andra områden ligger Sverige dåligt till. Så dåligt att det hotar mervärdena.
Ett bra exempel är vaccinering av grisar som är det överlägset bästa alternativet idag. Många grisbönder vill börja med att vaccinera sina grisar för att inte behöva utsätta grisarna för den mycket plågsamma kirurgiska kastreringen. Det finns bedövning att tillgå men det är oklart hur mycket den minskar lidandet.
Och de flesta slakterier vill inte ta emot vaccinerade grisar. Anledningen tycks vara att det skulle bli för dyrt och att det är för omständigt. Detta trots att de slakterier som prövat att ta emot vaccinerade grisar inte alls håller med om det. Tvärtom pekar de på många fördelar med vaccinerade grisar. Foderomvandlingen blir bättre och grisarna blir mindre stressade, säger man bland annat.
Djurvälfärden på gårdarna och i slakterierna
Hur står det egentligen till med djurvälfärden ute på gårdarna och i slakterierna? FoodMonitor har det senaste året skrivit åtskilliga artiklar om hur havande kvigor slaktas. I ett fall nyligen föll en fullgången kalv ut under slakten.
Livsmedelsverket medger att man kan undersöka djuren innan slakt för att förhindra att detta händer, en så kallad rektalundersökning som kan göras enkelt och snabbt. Men myndigheten berättar för FoodMonitor att man tycker att en sådan undersökning blir för dyr om den ska göras på alla djur som är i riskzonen. Köttet från kalven från den havande kvigan brukar kasseras. Men köttet från kvigan hamnar i butikshyllorna. Det får aldrig konsumenterna reda på. 
Konsumenterna får också sällan reda på att det regelbundet vid svenska slakterier skållas och slaktas djur som är fullt medvetna, alltså i strid med gällande lagstiftning. Detta riskerar framför allt grisar och slaktkycklingar, som branschen ofta kallar ”rödskinn” när det upptäcks att de inte blivit avblodade, att utsättas för. De slakterier där detta upptäcks åtalsanmäls i regel av Livsmedelsverket.
Det största mysterium som FoodMonitor stött på den senaste tiden är alla fall av invuxna horn på nötdjur som upptäckts på slakterier. Det borde vara svårt för en lantbrukare att missa ett invuxet horn på ett nötdjur. Detta eftersom det tar tid för ett horn att växa in flera centimeter in i huvudet på djuren. Djuren upptäcks allt som oftast av Livsmedelsverkets officiella veterinärer vid levandedjurbesiktningen på slakterierna.
Men varför gör inte de aktuella lantbrukarna något åt det här? Inväxta horn orsakar ett mycket stort lidande och är ett solklart brott mot gällande lagstiftning.
Mervärden måste betyda något
De Svenska djurbönderna säger ofta att de vill ta ut ett mervärde för den djurvälfärd de erbjuder i sin produktion.
Den bild de ger via sina branschorganisationer är att de Svenska djuren har det mycket bättre än de utländska och att konsumenterna bör belöna dem för det genom att betala mer. Men att strunta i att växla till vaccinering av grisar, och låta svårt skadade och dräktiga djur dyka upp på slakterier, får den bilden att krackelera.
Domen från konsumenterna kommer att bli hård om inte bönderna snart kommer till rätta med de här bristerna. Det är med andra ord dags att skruva upp djurskyddet i den Svenska djurproduktionen!
HÅKAN FRISELL
Läs mer: 
slakterierDen Svenska djurproduktionens baksida
Har du tips om missförhållanden inom den svenska djurproduktionen? Skriv en rad till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

  

Stöd FoodMonitor
FoodMonitor görs av frilansande journalister. Genom att bli prenumerant på FoodMonitor Plus kan du stödja vårt granskande arbete.