kott2Frys och tina snabbt
Inför semestertider med mycket grillning går branschorganisationen Svenskt kött ut med tips om att tina fryst kött i kallt vatten. På SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg, har man nämligen konstaterat att snabb infrysning, men även snabb upptining, är det bästa för köttet.
Köttet blir saftigare och godare med upptiningsmetoden och samtidigt hålls bakterietillväxten nere, har man konstaterat.
– När man fryser in och tinar kött är det bra om det bildas så små iskristaller som möjligt. En långsam infrysning ger större iskristaller och det innebär att mer av köttsaften förloras när köttet tinas och att det blir torrare vid tillagningen, säger Susanne Ekstedt på SIK.
– Många konsumenter tror att köttet mår bäst av att tina långsamt i kylen, men det är en myt, kommenterar Maria Forshuvud, vd Svenskt kött.
Den snabba infrysningen åstadkommer man genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar som sprids ut i frysen. Konsumenterna tipsas också om att göra platta paket av köttfärsen. För att få en snabb upptining kan man tina fryst köttfärs eller en styckningsdetalj genom att lägga förpackningen i kallt vatten i diskhon eller i en stor skål. Vattnet leder värme mycket bättre än luft och tinar maten snabbt, förklarar SIK och Svenskt kött.
När köttet fått kylskåpstemperatur rekommenderas man att lägga in det i kylen för att hejda bakteriernas framfart. På sommaren är det extra viktigt att maten kommer in i kylen så fort den har tinat.
Vidare bör man se till att kött och charkuterier snabbt kommer från butikens kyldisk till kylskåpet hemma. Bra kylskåpstemperatur är +4 grader. Sommartid är det smart att ta med en kylväska till affären för att lägga kött och andra kylvaror i, rekommenderar man.
/FoodMonitor