Kalvkött återkallas och förstörs
Som FoodMonitor berättade om tidigare så larmade det nederländska livsmedelsverket, NVWA, nyligen om förbjuden antibiotika som upptäckts i kalv. Nu står det klart att larmet nådde svenska myndigheter enbart tack vare ett snabbt agerande från köttimportören Globe Foods i Johanneshov. Bolaget har informerat alla sina berörda kunder om fyndet och återkallat köttet. Stockholms stad, som är tillsynsmyndighet, meddelar att man är nöjda med bolagets agerande.
– Företaget har skött detta bra. De gav snabb information till oss innan vi fick kännedom om RASFF:et och såvitt jag kan bedöma full täckning gällande återtag, säger Anders Ladefoged, Livsmedelskontrollen, Stockholms stad. (RASFF är ett europeiskt livsmedelslarm/ red).
Marcus Josberg, vd i Globe Foods, berättar för FoodMonitor att han slog larm till Stockholm stad så snart han fick informationen förra veckan.
– Vi kontaktade Stockholm stad så snart vi fick reda på det av vår leverantör, säger han.
Det står nu också klart att antibiotikan upptäckts i urinen från kalvar hos en uppfödare i Nederländerna. Men det är enligt Stockholms stad oklart exakt hur mycket som hamnat i köttet.
NVWA säger emellertid i ett europeiskt livsmedelslarm att antibiotikan utgör en allvarlig risk för människors hälsa.
Enligt den nederländska leverantören till Globe Foods så bör produkter som leverats under mars och april återkallas.
Globe Foods har meddelat Stockholms stad att flera av de bolag i Sverige som köpt det aktuella köttet har spärrat det i sina lager. Men två företag, ett i Norrköping och ett på Hammarö, meddelar att kött gått iväg från dem alternativt har konsumerats.
Det kvarvarande nu återkallade köttet ska enligt Stockholms stad antingen destrueras i Sverige eller skickas tillbaka till Nederländerna för att sannolikt destrueras där.
– Det är det som gäller för smittat eller farligt livsmedel, säger Anders Ladefoged.
HÅKAN FRISELL