Ängsholmens Gårdsmejeri är den enda gården i Sverige som har mjölkande vattenbufflar. Nu bjuder Linda Elvingson med familj in till ett första Nordiskt buffelmöte, den 1 augusti på gården i Harbo utanför Uppsala. Det handlar om en informationsträff om vattenbufflar som nytt produktionsdjur i Sverige. FoodMonitor ställde några frågor till ”Buffellinda” själv. Foto: Mats Holmström
Varje år hålls kongressen World Buffalo Congress någonstans i världen. Den vänder sig till uppfödare och forskare och har ett omfattande program där man bland annat diskuterar veterinärmedicin, avel och utmaningar på ett vetenskapligt plan. I Sverige har det funnits vattenbufflar sedan 2012 och det finns nu ett 60-tal djur fördelat på fem ägare.
– För oss i Sverige är det långt att åka till världskongressen, även om det vore roligt, konstaterar Linda angående ursprunget till det Nordiska buffelmötet, och fortsätter:
– I Sverige har vi dessutom andra utmaningar som vi kan lösa tillsammans nationellt. Exempel på detta är avel, vi har ännu inte tillgång till seminstationer utan får ta in semin själva från andra länder vilket ställer krav på kunskap hos den enskilda buffelägaren. Andra exempelområden är utfodring, vård och inte minst produktion. Att som vi tillverka produkter från buffelmjölk kräver kunskap och tålamod.
Ni har uppmärksammats som den första gården i Sverige som har mjölkande vattenbufflar, har detta gett några ringar på vattnet intressemässigt från andra gårdar?
– Ja! Det blir fler ägare för varje år men än så länge har ingen börjat mjölka sina bufflar även om vi vet att ambitionen finns bland flera. Det finns även ett intresse för användandet av vattenbufflar till landskapsvård så som våtmarksrenovering men också för kött, horn och skinn. I annat fall är de roliga att ha som sällskap också. Det klarar sig bra i det Svenska klimatet och med rätt hantering kan de bli tama som hundar. Vi har till exempel en kossa som lägger sig ner på marken så fort man kliar henne. Hon gillar särskilt att bli kliad runt juvret.
Finns det idag några gårdar i andra Nordiska länder som har vattenbufflar?
– Nej inte ännu men vi är i kontakt med intressenter från både Finland och Danmark.
Vilka är de största fördelarna med att ta hem vattenbufflar och som ni kommer att förmedla under mötet, miljömässiga och andra?
– För oss som arbetar med förädling av mjölk har det inneburit en helt ny och spännande råvara vilket genererat nya produkter på den nordiska marknaden. Intresset har varit stort för framför allt buffelmozzarellan. Vi har även upptäckt hur detta intressanta djur verkar vara resistent mot både myggor, fästingar och knott och att deras förkärlek för att röja runt bland lera och vass samt ligga i vattenhål, lämpar sig alldeles utmärkt i det Uppländska landskapet.
– Vi låter bufflarna jobba då de inte är i mjölkproduktion genom att beta i ett naturvårdsområde. På mötet kommer vi berätta om alla dessa nya erfarenheter vi har fått av att hålla vattenbufflar, men också hur man kan använda dem i till exempel större projekt som att röja strandkanter från vass längst stora sjöar istället för att mekaniskt bearbeta dessa områden med slåttermaskiner.
Vilken kategori mötesdeltagare vill ni helst ha och vad är dina förhoppningar att mötet ska leda till?
– Vi vänder oss såklart till alla som redan äger vattenbufflar men kanske framförallt till de som är intresserade och eventuellt vill skaffa bufflar. Även människor som arbetar på ett husdjurssällskap, inom offentlig kontroll, på länsstyrelser, inom naturvård med mera är varmt välkomna. Ett Nordiskt samarbete mellan bönder skulle förhoppningsvis leda till att vi kan handla med friska livdjur mellan länderna och gemensamt avla på till exempel goda mjölkegenskaper och snälla och friska djur. Vi hoppas också på att ha en bra kommunikation med samtliga buffelägare och intressenter för framtida utbyte av erfarenheter.