höns6
”Många döda i stallet”
I slutet av februari var två transportörer hos en uppfödare i Södermanland och hämtade slaktkycklingar åt kycklingslakteriet Lantmännen Kronfågel i Valla. Det som transportörerna fick se hos uppfödaren fick dem att larma om djurplågeri. Livsmedelsverket sekretessbelade direkt ärendet i sin helhet och brydde sig inte om att anmäla händelsen till länsstyrelsen. Men idag kan FoodMonitor avslöja vad transportörerna såg.
”Extremt skitigt i båda stallen. Såg för jävligt ut. Jag skulle kalla det djurplågeri”, skriver den ena av transportörerna på den följesedel som han lämnade in till Kronfågel Valla.
”Många döda i stallet”, skriver den andra transportören på en annan följesedel.
Livsmedelsverket blev enligt uppgift underrättade om transportörernas vittnesmål av en officiell veterinär som är stationerad på Kronfågel Valla. Men när FoodMonitor ville ta del av handlingarna sekretessbelades de i sin helhet av Livsmedelsverket. Enligt myndighetens jurister gick det inte ens att maskera vissa uppgifter och lämna ut delar av materielet.
FoodMonitor överklagade beslutet men Kammarätten i Stockholm avslog nyligen överklagandet. Domstolen höll helt med Livsmedelsverket om att det inte gick att genom maskering lämna ut vissa delar av materialet.
Men idag lämnade Livsmedelsverket efter förfrågan förvånande nog ut det aktuella materialet med bara vissa små delar maskerade.
Därför kan FoodMonitor äntligen berätta om vad transportörerna påträffade hos uppfödaren.
Enligt transporthandlingarna var de två transportörerna, som arbetar på en underleverantör till Kronfågel, och hämtade slaktkycklingar på en gård i Södermanland i slutet av februari i år.
Den aktuella gården ligger bara drygt 1-2 timmars resa från slakteriet. När den första leverantören hämtar slaktkycklingar strax före lunch bevittnar han, enligt följesedeln, vad han beskriver som ett djurplågeri på gården.
Det är mycket ovanligt att en transportör på det här sättet larmar om missförhållanden på en gård.
Även den andra transportören som kommer till gården efter lunch beskriver samma missförhållanden med ”många döda i stallet”. Båda transportörerna poängterar hur skitigt det är i stallen. Det är emellertid fortfarande oklart hur många döda fåglar det totalt är frågan om.
höns75
Livsmedelsverket rättfärdigade sin sekretess av de aktuella handlingarna med att de kunde komma ingå i en förundersökning och att ärendet skulle lämnas över till länsstyrelsen. Den inlagan gjorde man i början av april. Det gjorde att Kammarrätten sedan inte kunde döma annat än till Livsmedelsverkets fördel.
”Livsmedelsverket har för avsikt att i det aktuella fallet göra en anmälan till länsstyrelsen och eftersom uppgifterna också kan komma att ingå i en anmälan till åklagare, kan antas att ett utlämnande av uppgifterna skulle kunna motverka syftet med åtgärder hänförliga till en eventuell förundersökning”, skriver Livsmedelsverket i sin inlaga till Kammarrätten.
Men sedan transportörerna larmade om oegentligheterna i februari har enligt Livsmedelsverkets egen registratur ännu inga handlingar skickats till Länsstyrelsen i Södermanlands län som man emellertid nu anger som den myndighet som har tillsynen över djurbonden.
Länsstyrelsen i Södermanlands län bekräftar att inga handlingar ärendet kommit in från Livsmedelsverket. Det är först när FoodMonitor ringer som man får vetskap om vad som hänt.
Vid misstänkta brott mot djurskyddslagstiftningen som upptäckts på slakterier och som berör primärproducenter har Livsmedelsverket enligt gällande lagstiftning en skyldighet att göra en underrättelse om bristfälligt djurskydd vid slakt till länsstyrelsen.
– Det är bekymmersamt om inte vi får in anmälan. Då kan inte vi utföra vårt jobb på det sätt vi ska göra, säger Ann-Sofi Blomkvist, tillförordnad enhetschef för Landsbygdsenheten på Länsstyrelsen i Södermanlands Län.
På djurrättsorganisationen Djurens Rätt tycker man det är märkligt att Livsmedelsverket tidigare valt att sekretessbelägga handlingarna och inte larmade länsstyrelsen som har tillsynen över den aktuella uppfödaren.
– Det är mycket märkligt att Livsmedelsverket väljer att sekretessbelägga handlingar där djurtransportörer reagerat på uppenbart djurplågeri. Ännu värre är det att varken slakteriet eller Livsmedelsverket tycks ha tagit ärendet vidare till länsstyrelsen och polisen. Det handlar om tiotusentals kycklingar som uppenbarligen fötts upp under fruktansvärda förhållanden. Hur kan det inte leda till omedelbara åtgärder, och hur kan det istället tystas ner?, säger Lena Lindström, etolog på Djurens Rätt.
Även på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tycker man det är problematiskt att Livsmedelsverket inte anmält händelsen till länsstyrelsen.
– Det är mycket svårbegripligt. Anser man att det är på den nivån att man överväger åtalsanmälan då måste det vara så pass allvarligt att det åtminstone skulle skickas en underrättelse till länsstyrelsen, även om det i slutändan inte blir en åtalsanmälan, säger docent Lotta Berg, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, SLU.
– För det här är frågan om djurhållning med snabb omsättning. Det är slaktkycklingar och det kommer en ny flock en vecka senare. Om systemet ska funka ska en underrättelse till länsstyrelsen göras omgående. Det finns ingen som helst orsak att dröja med det i sådana här fall.
HÅKAN FRISELL
Bilderna: de aktuella hönsen som levererades till Kronfågel. Foto: Livsmedelsverket.