Apotekare vill hjälpa läkare i Irak och Syrien
Apotekaren Johan Olofsson äger och driver två apotek i Stockholmsområdet. Nyligen blev han kontaktad en ideell organisation som på plats hjälper svenska läkare i krigsområdena i Irak och Syrien. De ville köpa bland annat egenvårdsprodukter och antibiotika till subventionerat pris. Johan Olofsson som brinner för frågan vände sig till Läkemedelsverket, men myndigheten släpar fötterna efter sig.
JohanPorträttbild– Läkarna har lämnat sina jobb här och stuckit för att hjälpa till hemmavid. Det är på den nivån. Nu gäller det att få dit grejer, säger Johan Olofsson (bilden).
– Då vill jag utreda mer om bakgrunden och om jag kan göra någonting för det verkar vara otroligt hemskt allting som pågår där borta just nu, inte minst för civilbefolkningen. Det är frågan om enkla saker som antibiotika och vätskeersättning och den typen av produkter som det finns ett stort behov av. Folk dör på grund av att det är brist på det.
Enligt uppgift var det en organisation som hjälper kurder, syrier, och assyrier, på plats i krigsområdena, som kontaktade Johan Olofsson och bad om hjälp. De undrade alltså om de kunde få köpa bland annat egenvårdsprodukter och antibiotika till subventionerat pris.
Johan Olofsson vände sig direkt till Läkemedelsverket den 29 augusti per mejl för att få vägledning om vad som gäller. Men myndighetens svarade inte, trots att man är skyldiga att göra det skyndsamt, vilket normalt sett betyder inom två dagar från det att frågan tagits emot.
Den 8 september påminner Johan Olofsson myndigheten om frågan. Då får han svaret att den bereds.
– Jag är angelägen om att få ett svar. Jag vill ju veta vad som gäller. De har svarat att de förstår att det är brådskande. Sannolikt är regelverket komplicerat.
Johan Olofsson vill inte sätta igång med en eventuell hjälpinsats innan han fått klartecken från Läkemedelsverket.
– Då jag fick en direkt förfrågan så vill jag försöka dra mitt strå till stacken om det känns rätt. Men jag vill samtidigt inte riskera att bryta mot regelverk som hör ihop med mina godkännanden som rör mina apotek och mitt företag, säger han.
– Och då har jag legat på myndigheten för att se hur jag ska kunna hjälpa till på ett sätt som känns rimligt att administrera. Reglerna är kanske inte anpassade efter en sådan här situation.
Vad är det för organisation som bett om hjälp?
– Jag har ingen jättekoll själv egentligen, utan jag har pratat med en person som representerar den här organisationen som verkar vara en ideell organisation. Jag skulle tro att det är familjemedlemmar som har släkt där borta. Det är på den nivån. Det är nog, i dagsläget, inte så organiserat, säger Johan Olofsson.
– Jag vet inte så mycket om den här organisationen och det vill jag vara tydlig med. Om det blir aktuellt så kommer jag självklart att informera mig mer om vad organisationen står för. Men först vill jag veta mer om regelverket kopplat till denna typ av förfrågan. Vad som är möjligt och inte möjligt.
När FoodMonitor i dag frågar Läkemedelsverket vad som hänt med det aktuella ärendet svarar man att ”det bereds”.
HÅKAN FRISELL