Ebola och maten
Den inkompetens som smittskyddsmyndigheter i USA och Europa visat de senaste dagarna när de gäller ebola-viruset har gjort många rädda. Frågorna är många även när det gäller livsmedel. Hur är det egentligen med maten från det drabbade området? Kan den bära på smitta? Vad kan man göra? FoodMonitor reder idag ut några frågetecken.
Mats Lindblad är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket. Han berättar att det nu kommer in allt fler frågor från allmänheten om ebola-smitta i livsmedel. Främst är det frågan om frågor om risker med frukt och grönsaker och om det sker import av kött från de drabbade länderna.
Här är två vanliga frågor som Livsmedelsverket fått och deras svar:
Vad gäller för frukter och grönsaker från de drabbade länderna?
”Smittvägar för Ebolavirus är direktkontakt mellan människor, samt direktkontakt med smittbärande djur, främst fruktfladdermöss och apor, eller konsumtion av rått kött från dessa. Rent hypotetiskt skulle man kunna tänka sig spridning med importerade grönsaker, men inga sådana fall är kända.”
Vilka risker finns med import av bushmeat från länder med ebola?
”De länder där utbrottet pågår är inte godkända för export av kött till EU. Bushmeat är aldrig aktuellt för import till EU.”
Trots det stora intresset hos allmänheten av att få reda på mer om ebola så har Livsmedelsverkets webbplats ingen information om smittan.
På den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s webbplats finns rådet för de som reser till de drabbade områdena att skölja och skala frukt och grönsaker innan konsumtion. Det finns emellertid inget råd om hur man ska skydda sig när man gör detta. Eftersom ebola kan överleva i droppar och på ytor, och är mycket smittsamt, så kan lämpligheten i det bristfälliga rådet från ECDC ifrågasättas.
Ebola kan enligt Världshälsoorganisationen, WHO, smitta via livsmedel som frukt och kött.
Enligt den kanadesiska hälsomyndigheten kan ebola överleva i blod i flera veckor. Ebola kan även överleva på ytor, speciellt vid låga temperaturer som runt 4 grader Celsius. Torkad ebola kan enligt myndigheten överleva vid rumstemperatur i mörker i timmar på glas, silikongummi, och målad aluminiumlegering.
FoodMonitor har frågat Jordbruksverket om hur mycket frukt och grönt från de drabbade områdena som importeras till Sverige. Men den uppgiften kan myndigheten inte ge idag.
”Först och främst vill vi betona att EU:s lagstiftning kräver att alla frukter och grönsaker är märkta med ursprungsland och avsändare. Den officiella handelsstatistiken för Sverige visar dock bara var produkterna närmast kommer ifrån, inte ursprungsland. Det gör att vi inte kan säga exakt hur mycket som kommer till Sverige från de drabbade länderna utan att göra en närmare granskning av andra källor. Vi kan däremot ta fram statistik på hur mycket som kommer till EU”, skriver Anne Hansson, handelspolitisk utredare, enheten för handel och marknad på Jordbruksverket.
Imorgon ska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skicka ett team på 11 personer till det ebola-drabbade området i Västafrika. När FoodMonitor frågade myndigheten för ett par veckor sedan kunde man inte svara på om det fanns någon risk för teamet att bli smittade av ebola via livsmedel.
Teamet från MSB kommer sannolikt att komma i kontakt med lokalt producerad mat. Till exempel från smittade personers anhöriga som tar med sig mat. Eller mat från lokala leverantörer i olika sammanhang.
FoodMonitor har på nytt ställt frågor till MSB. Myndigheten lovade att svara under eftermiddagen. Men det har man inte gjort.
Här är frågorna vi ställde:
1. Vilka instruktioner har ni gett teamet som nu ska åka ner när det gäller ebola-smitta via livsmedel?
2. Maten som de kommer att äta där nere. Var kommer den att komma ifrån?
3. Hur stor risk är det för teamet att bli smittade via livsmedel på plats i de drabbade områdena?
Frågan är om myndigheten är tillräckligt förberedd för att skicka ner personal till de drabbade områdena. Aningslösheten om de utmaningar som väntar tycks stor.
FoodMonitor har även ställt frågor till Folkhälsomyndigheten om ebola och livsmedel. Inte heller den myndigheten har några bra råd på sin webbplats.
När vi försökte få svar från en av myndighetens experter var oviljan stor. Han ville inte säga någonting utan att först få veta exakt vilket livsmedel som det var frågan om. Några allmänna råd kunde han inte tänka sig att ge. Idag har FoodMonitor ånyo ställt frågor till myndigheten men inte fått något svar.
Vad kan man då göra med livsmedel som misstänks vara smittade med ebola? I brist på information från de svenska myndigheterna ger den kanadensiska hälsomyndighetens webbplats en bra vägledning. Mats Lindblad berättar att han själv använder den källan för att få information om ebola.
Enligt den kanadensiska myndigheten kan ebola bland annat inaktiveras genom upphettning till 60 grader Celsius i 60 minuter. Eller genom kokning i vatten i 5 minuter.
Läs mer: http://www.phac-aspc.gc.ca/lab-bio/res/psds-ftss/ebola-eng.php
/FoodMonitor
DENNA ARTIKEL UPPDATERAS LÖPANDE