Anställning på Livsmedelsverket är som ett äktenskap
Om Livsmedelsverket vill omplacera en officiell veterinär så ska denne inte ställa till med något besvär. För anställningen på myndigheten är som ett äktenskap. Det berättar en officiell veterinär som är stationerad på KLS Ugglarps slakteri i Kalmar att Anders Graneld, som är jurist och förhandlingschef på Sveriges Veterinärförbund, sagt till henne i samband med en nu pågående konflikt. Anders Graneld vägrar att svara på frågor från FoodMonitor. Och han verkar vilja lägga munkavle på veterinären.
– Det här är precis som två personer som är gifta och den ena vill skilja sig. Då ska den andra inte säga nej. Det säger juristen. Det är en fruktansvärt dålig jämförelse. Det här handlar om mina rättigheter och arbetsgivarens rättigheter, säger veterinären.
Enligt veterinären påstår Livsmedelsverket att det inte längre finns några arbetsuppgifter för henne i Kalmar.
– De uppenbart ljuger att det inte finns jobb i Kalmar och jag upplever att de tvingar mig att jag ska säga upp mig, säger hon.
Den aktuella veterinären är kurd och kom till Sverige för drygt 16 år sedan. Hon har jobbat på Livsmedelsverket sedan 2005. Hennes nuvarande arbete innebär att hon är stationerad på slakteriet KLS Ugglarps i Kalmar. En av veterinärens viktigaste arbetsuppgifter på slakteriet är att avslöja missförhållanden när det gäller djur som djurbönder levererar.
FoodMonitor har i ett antal artiklar avslöjat att bland annat högdräktiga djur och djur som farit illa under transporten ankommit till slakteriet. I ett fall har det varit den aktuella veterinären som upptäckt det misstänkta brottet och rapporterat det till länsstyrelsen.
Enligt veterinären har det förekommit påtryckningar från slakteriets sida. Dessa ska ha tagit sig i uttryck i att de berättat för hennes chef på Livsmedelsverket att hon ”inte var trevlig”. Myndigheten ska sedan ha använt detta mot veterinären.
– Jag gjorde mitt arbete väl, och blev bestraffad, säger hon.
– Jag är engagerad och effektiv på mitt jobb. Men min chef gillar inte mig.
Veterinären är för närvarande sjukskriven på grund av den press hon bland annat utsatts för av Livsmedelsverket på att hon ska byta jobb.
Trots att det enligt veterinären inte råder någon arbetsbrist i Kalmar tycker myndigheten enligt henne att hon istället ska arbeta på ett annat slakteri många mil bort. Men veterinären kan inte ta det arbetet på grund av sin familjesituation.
Dessutom finns det andra anläggningar i närheten av Kalmar som i så fall är bättre alternativ, enligt henne.
– Jag upplever att det här är en tvingande uppsägning för de vet att jag är småbarnsmamma och jag kan inte jobba i … och lämna familjen här.
Veterinären är förvånad och förtvivlad över att facket inte har gett henne den hjälp hon behöver i konflikten med arbetsgivaren. Hon säger sig inte fått reda på av facket vilka rättigheter hon har och vad hon kan vidta för juridiska och andra åtgärder.
Veterinären gav samtycke till att FoodMonitor kontaktade facket med frågor. Vi skickade därför ett mejl till Anders Graneld och bland annat frågade vad han menar med att hennes anställning på Livsmedelsverket är som ett ”giftermål”. Vi fick inget svar.
Men kort efter det att vi skickat det mejlet till honom ringer veterinären upp FoodMonitor och berättar att Anders Graneld ringt henne om detta. Veterinären visste inget om innehållet i mejlet i förväg. Anders Graneld vill inte att hon pratar med journalister.
Vad sa han? – Att jag inte ska säga mer. Det är mellan dig och mig du ska inte säga något till journalister. Det sa han, säger veterinären.
FoodMonitor skickade därefter ett nytt mejl till Anders Graneld och bad honom kommentera men fick inte heller då något svar.
Istället för att hjälpa sin medlem och svara på frågor verkar Anders Graneld vara mer intresserad av att lägga munkavle på henne.
Detta är speciellt förvånande eftersom veterinärer på Livsmedelsverket har en lagstadgad rättighet att prata med journalister.
Veterinären berättar också att facket haft ett möte med Livsmedelsverket men att hon inte har fått veta vad som sagts.
– Allt händer bakom stängda dörrar, säger hon.
– De gynnar arbetsgivaren istället. Jag var så naiv. Jag sa: men är du på min sida eller du stödjer du arbetsgivaren?
– När han säger det här om äktenskap. Äktenskap finns inte i kollektivavtal. Det finns mina rättigheter och arbetsgivarens. Jag har skyldigheter och rättigheter. Men jag får inga rättigheter alls.
Det är inte första gången en officiell veterinär riktar kritik mot Anders Graneld för hans hantering av konflikter med Livsmedelsverket.
I ett annat fall som FoodMonitor fått kännedom om så är kritiken mot honom i många stycken likartad.
Veterinären i det aktuella fallet skulle helst vilja arbeta kvar på KLS Ugglarps i Kalmar. Hon berättar att hon aldrig fått reda på av Livsmedelsverket varför hon ska bli omplacerad när det finns arbete för henne som officiell veterinär på Livsmedelsverket på KLS Ugglarps i Kalmar eller på andra slakterier i närområdet.
FoodMonitor har därför ställt den frågan till Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord via deras pressavdelning. Myndigheten har lovat att återkomma med svar inom kort.
FoodMonitor söker ansvariga på KLS Ugglarps för en kommentar.