Mervärde i svenskt lammkött
Trenden inom lammuppfödningen stavas ”back to basics”. Det konstaterar Magnus Jönsson, ordförande i Svenska Fåravelsförbundet. ”I framtiden kommer det att handla mycket mer om betesbaserad produktion, till exempel gräsuppfött lammkött”, säger han.
– Det finns ett stort intresse för det svenska lammköttet men vi måste skapa en ännu större kunskap om dess fördelar, påpekar Jönsson i en nyhetsartikel från Svenskt Kött.
Han vill ha en dialog med kockar och uppfödare och jobba tillsammans för att stärka kvalitetsvärdena längs hela produktionskedjan. Visionem är att det konsumenten är villig att betala för också ska stimulera uppfödaren i dennes arbete. Det är utifrån den aspekten som hela processen från gård till bord ska synas, menar man.
– Vi ska titta på vad som påverkar kvaliteten av lammköttet genom hela kedjan – för att identifiera svaga och starka punkter. Det kan handla om uppfödningen – ålder, ras och utfodring – men även slakt, styckning, frysning och hängning. Utifrån det ska vi sedan kunna göra en differentiering av lammköttets kvalitet som ska gynna konsumenterna.
– Det finns fina exempel på uppfödare som har jobbat med detta länge och som visar vägen, säger Magnus Jönsson.
Enligt Fåravelsförbundet går utvecklingen mot mer småskalig livsmedelsförädling, gårdsslakt och gårdsförsäljning och att konsumenterna vill ha den regionala känslan och veta mer om produktens ursprung.
– Vi kan bli ännu mer effektiva och möta konkurrenterna, det vill säga importköttet, genom att jobba hårdare med att kommunicera våra mervärden, som låg antibiotikaanvändning och regionalt ursprung, för att matcha prisskillnaden. Vi måste skapa en ännu större kunskap om det svenska lammköttets fördelar. De stora importländerna börjar anpassa sin export till oss svenskar och använder sig av våra mervärden, menar Magnus Jönsson.
Fakta: Magnus Jönsson föder upp lamm i Hörby. På gården, med 80 hektar åker, 35 hektar naturbete samt 30 hektar skog, finns cirka 200 tackor. Han började med fåruppfödning på heltid 2004. Svenska Fåravelsförbundet har ca 2500 medlemmar. Hemsida: Faravelsforbundet.com
/FoodMonitor