Mängder av anmälningar efter Samma Sol:s härjningar
Många polisanmälningar. Ett trettiotal anmälningar till Konsumentverket. Gymnasieelever som suttit i veckor och ringt utan att få betalt. Och bara 10 000 kronor i insamlade pengar. Det är facit efter ”organisationen” Samma Sol:s härjningar sedan starten i början av året. Tanken ska enligt ”organisationen” ha varit att hjälpa hemlösa tiggare som knappt har mat för dagen. Nu förklarar man vad som gick fel.
”Jag blev uppringd på min mobiltelefon av en man med brytning. Han ville ställa ett par frågor om tiggare. Som tack skulle han skicka över en skraplott. Det var aldrig något tal om medlemskap eller annan typ av förbindelse. Jag fick ett brev 2015-04-02 där de tackade mig för min beställning och att jag ville vara medlem. Jag har försökt ringa till företaget under öppettiden som de angivit ett flertal gånger men de valde att inte svara”, skriver en konsument som anmält Samma Sol till Konsumentverket.
”Jag blir otroligt irriterad över att man lögnaktigt påstår att jag har beställt något fast jag inte har gjort det. Och sedan så gömmer de sig och spelar oanträffbara när man vill korrigera deras så kallade missuppfattning. Så får det bara inte gå till.”
När FoodMonitor försöker få kontakt med Samma Sol blir vi uppringda av Jimi Siroky som säger sig representera ”organisationen”. Han medger att man haft stora problem och berättar gärna om detta.
– Vi drog igång i årsskiftet. Dock började vi lite i fel ände som vi nu får tyvärr betala priset för. Vi körde rent som en vanlig försäljning egentligen och satte betalningskrav på 99 kronor.
Jimi Siroky säger sig tidigare ha jobbat på Röda Korset i några månader. Hans uppgift är nu att styra upp ”organisationens” verksamhet.
– Jag har jobbat på röda korset så jag började granska hur de körde och jag hittade väl de största bristerna ganska omgående.
Enligt uppgift drivs Samma Sol i privatpersonen Lukas Kirchbergers enskilda firma i Jönköping. Man har inget 90-konto som annars är vanligt för de organisationer som samlar in pengar. Det gör att det inte finns något krav utifrån på hur de använder sina pengar.
Enligt Jimi Siroky är det bland annat åtta gymnasieelever som suttit och ringt för att dra in pengar till Samma Sol.
– Det är mest gymnasielever som har suttit här. Sedan har vi heltidsanställda. Det här är ett projekt som man kör på ett par timmar om dagen sedan sitter man med en annan försäljning och de får en liten procent utav det.
Vad tjänar de per timme? – De kör på ren provision gör de.
Detta upplägg har inneburit problem enligt Jimi Siroky.
– Det kan betyda att de vill ha in så mycket pengar som möjligt och rucka på reglerna och moralen mot företaget och mot personer de pratar med.
En del gymnasielever har enligt Jimi Siroky inte fått något betalt trots att de suttit och ringt på heltid i veckor. Detta beroende på att om de personer de ringer upp i slutändan inte betalar blir det inte heller någon provision.
– Det är så betalar inte de så får inte de någon provision heller och de är mycket väl medvetna om det.
– Vissa får ju en väldigt liten del av det. Vissa får ingenting alls för det har funnits personer som där varje person har ringt in och makulerat bort det helt och hållet.
Enligt Jimi Siroky fick Samma Sol enligt de telefonsamtal man gjort löften om 300 000 kronor. Den summa man till slut fick in ska emellertid bara ha varit 10 000 kronor.
Många personer som blivit uppringda av Samma Sol har alltså reagerat starkt på ”organisationens” metoder och polisanmält och anmält till Konsumentverket.
– Det är väldigt många som ringer och polisanmäler. Alla som ringer in till oss idag är vansinniga. Vissa kräver en förklaring och då får man säga det att vi har gjort fel.
Jimi Siroky berättar att han hoppas att Samma Sol genom att berätta om sina misstag kan gå vidare och förbättra verksamheten.
– Det som jag tycker är viktigt det är att man erkänner sina fel och misstag. Går ut med det förnekar det inte utan kan visa att man gör en förändring som vi gjort, säger han.
Enligt vad FoodMonitor erfar har Samma Sol hittills inte betalat ut några pengar som gått till att hjälpa hemlösa tiggare.