Fler kvinnor ska bli handlare
Av dagens 1 533 ICA-handlare är 18 procent kvinnor. Det är för lite tycker man hos ICA, och uppmuntrar fler kvinnliga butiksmedarbetare att satsa på en handlarkarriär. ICA-handlarnas Förbund har sedan 2010 delat ut över 100 ledarskapsstipendium till butiksmedarbetare.
– Stipendierna är vårt sätt att uppmuntra fler att ta sikte på en karriär som ICA-handlare. Det känns bra att vi nu har ett gemensamt mål inom ICA eftersom det är ett långsiktigt arbete, säger Fredrik Hägglund, vd på ICA-handlarnas Förbund.
Andelen kvinnliga ICA-handlare har ökat från 16,7 till drygt 18 procent sedan 2010. Under 2014 nyrekryterades 48 ICA-handlare varav 25 procent var kvinnor. Nu har ICA satt det gemensamma målet att 2020 ska hälften av alla nyrekryterade ICA-handlare vara kvinnor. Rekryteringsprocessen av handlare till lediga butikslägen sköts av ICA Sverige och kräver ett slutgiltigt godkännande om medlemskap i ICA-handlarnas Förbund.
Stipendierna på 20 000 kronor per person är ett bidrag till den ett-åriga, ICA-interna företagsledarutbildningen, FLU, ett grundkrav för att få bli ICA-handlare. Hittills har drygt hälften av de drygt 100 stipendiaterna gått utbildningen och av dem har ett 10-tal rekryterats till ICA-handlare.
– När jag fick FLU-stipendiet 2010 kände jag att nu är jag verkligen på väg mot att bli ICA-handlare. Det tog lite längre tid än jag hade tänkt men väl på plats är alla ledarskapskompetenser och butikserfarenheter till stor nytta i jobbet, kommenterar Sanna Kumlin, ICA-handlare i Edane som fick sätta nyckeln i en egen ICA-butik i juni 2014.
Tillsammans med Anki Grau, ICA Nära Söderberga i Stockholm, delade Sanna Kumlin ut stipendier till 17 butiksmedarbetare under ICA-Dagarna i Globen.
/FoodMonitor