DEBATT:
Framtidens lunch är vegansk
Vid lunchtid var esplanaden utanför Europaparlamentet i Bryssel full med över tusen människor som åt en gratis vegansk lunch för att skicka en signal till EU-kommissionen om att konsumtionen av kött, mjölk och ägg måste minska. Initiativtagare till ”The Free Lunch”, en lunch fri från animalier, var bland annat de internationella djurskyddsorganisationerna Humane Society International och Compassion in World Farming.
Camilla2Vi äter alldeles för mycket kött och andra animaliska produkter i EU. Att öka de veganska och vegetariska måltiderna i den offentliga sektorn är ett viktigt och effektivt sätt att minska konsumtionen i samhället överlag. Enligt Humane Society International föddes det i hela världen upp över 77 miljarder djur upp för kött, ägg och mjölk under 2013. Av dessa stod EU för över en tiondel, eller 8.3 miljarder. Det är en obehaglig sanning att EU-medborgarna, som utgör omkring sju procent av världens befolkning, faktiskt står för hela 16 procent av världens köttkonsumtion.
Konsumtionen av kött och andra animaliska produkter som ägg, mjölk och ost får mycket allvarliga konsekvenser för djuren. Inom EU, liksom i Sverige, är de oinredda, kala burarna för hönor i äggproduktion numera förbjudna, men de har istället ersatts med så kallade inredda burar. Det innebär att ytan per höna fortfarande är så liten att hon inte ens kan sträcka på vingarna, än mindre flaxa. Mycket återstår att göra för djurvälfärden i såväl Sverige som i övriga EU.
Köttets stora och negativa klimatpåverkan är sedan länge känd. Nyligen kom också larm från Världshälsoorganisationen WHO om att de rankar korv, skinka och bacon som cancerframkallande och ger dem den mest riskfyllda av fem möjliga rankningar. Samtidigt klassade WHO övrigt rött kött som potentiellt cancerframkallande.
EU:s mål bör vara att minska konsumtionen av animalier med 30 procent till 2030, samt att introducera riktlinjer för medlemsstaterna, skrev arrangörerna av ”The Free Lunch” i en debattartikel i Brysselmedia, och för att komma igång skulle kommissionen kunna börja med att minska andelen animaliska livsmedel i sin egen upphandlingspolicy.
I Sverige är det fler och fler som väljer vego, men vi har inte ännu fått se de politiska satsningar som också är nödvändiga. Djurens Rätt har bevakat utvecklingen av vegetarisk och vegansk mat i Sverige sedan lång tid tillbaka och vi konstaterar att intresset för vego ökar. Vår senaste opinionsmätning, som genomfördes av Demoskop 2014, visade att var tionde svensk väljer vego. Det är en ökning med 4 procentenheter sedan 2009. Enligt en opinionsmätning av Livsmedelsföretagen väljer dessutom var femte svensk mellan 16 och 39 år vego i dag.
Vi ser en positiv utveckling i USA där köttkonsumtionen minskade med nio procent mellan 2007 och 2012. Tyskarna åt två kilo mindre kött per person under 2012 och Berlin har blivit känt för sina många veganska restauranger. Belgiska Ghent var först i Europa med att införa vegetariska dagar, och kallar sig själv ”The Vegetarian Capital of the World”.
Ordet ”vegan” har på 20 år gått från något som ansetts extremt till att vara ett positivt laddat ord. Stora företag använder ordet ”vegan” och veganmärkningar i sin marknadsföring för att det finns en stark målgrupp som bryr sig om djuren, om miljön, och om sin hälsa.
Som individer kan vi göra stor skillnad genom att välja vego. Förutom fördelarna för miljö och hälsa, minskar en vegetarian efterfrågan på omkring 2 000 kycklingar, grisar, kor och fiskar varje år. Siffran inkluderar även de fiskar som använts som djurfoder till grisar, kycklingar och odlade fiskar.
Det är inte bara på oss individer som ansvaret ska ligga. Det krävs också konkreta politiska lösningar för att minska köttkonsumtionen. Djurens Rätt uppmanar den svenska regeringen att vidta åtgärder för att minska köttkonsumtionen och att satsa på vegetarisk mat i offentlig sektor.
CAMILLA BJÖRKBOM, förbundsordförande, Djurens Rätt
FoodMonitor-Fakta:
Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens Rätt, Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 36 000 medlemmar. För närvarande arbetar hon i Bryssel för den europeiska paraplyorganisationen Eurogroup for Animals.
Foto: Djurens Rätt.