Dödsfall och allvarliga händelser bland utländsk arbetskraft i Sverige anmäls oftast inte
I en rapport från Arbetsmiljöverket denna månad till Regeringskansliet står det klart att dödsfall och allvarliga händelser bland utländsk arbetskraft i Sverige inte anmäls i den omfattning som de ska. Detta trots att lagstiftningen är tydlig med att arbetsgivare har det ansvaret.
”Vi kan konstatera att allvarliga händelser som drabbat personer från ett annat land som arbetar tillfälligt i Sverige oftast inte anmäls …”, skriver Arbetsmiljöverket i rapporten.
På grund av det dåliga underlaget säger sig Arbetsmiljöverket inte ”kunna bedöma om utländska arbetstagare löper en större risk att råka ut för en dödsolycka i Sverige än svenska arbetstagare”. Men man gör samtidigt ”den försiktiga bedömningen att det inte kan uteslutas”.
Trots den låga anmälningsfrekvensen tror sig myndigheten på olika sätt ändå fått reda på alla dödsfallen på arbetsplatser under perioden år 2011 till år 2014. Då förolyckades 25 personer från ett annat land som tillfälligt arbetat i Sverige.
Arbetsmiljöverket säger sig emellertid inte ha tillräckligt bra underlag för att kunna redovisa siffror för 2015.
Men inte nog med att dödsfall underrapporteras. Inte heller allvarliga händelser rapporteras alltså som de ska. Det gör att myndigheten inte har tillräcklig kunskap om hur utländsk arbetskraft i Sverige drabbas.
”Genom att anmälningarna av allvarliga händelser som drabbat utländska personer som arbetar i Sverige men inte lett till dödsfall är mycket låg vet vi nära nog inget om vare sig antalet drabbade eller eventuella skadors omfattning”, skriver Arbetsmiljöverket.
Utländsk arbetskraft kan vara anställd i svenska företag eller driva egna företag som verkar i Sverige. Dessutom kan de förekomma som utstationerade arbetstagare.
Enligt det utstationeringsregister som Arbetsmiljöverket för så fanns det 38 251 utstationerade arbetstagare i Sverige år 2014. De flesta fanns i storstadsområdena. Störst andel kom från Tyskland och Polen. Men myndigheten medger samtidigt att även antalet utstationerade är underrapporterat.
Arbetsmiljöverket tror att orsaken till den låga anmälningsfrekvensen bland annat beror på brist på information.
”Det finns sannolikt flera anledningar till att anmälningsfrekvensen kopplat till utländsk arbetskraft är låg. En anledning kan vara att utländska arbetsgivare, trots våra informationsinsatser, inte känner till att det i Sverige finns en skyldighet att anmäla allvarliga händelser till oss. I de fall arbetsgivare ändå förstår att en händelse ska anmälas är det inte säkert att de förstår att det är till oss man ska anmäla”, skriver myndigheten.
”Det kan också handla om att det saknas försäkring eller att det rör sig om så kallad svart eller grå arbetskraft.”