Specialkaffe-
kaffe som är rent,
lätt och fyllt av smak
När vi tänker på bra mat så ser vi framför oss härliga, fräscha och färska råvaror som ligger på köksbänken redo att tillagas. Vi tillreder dem försiktigt och låter deras smak prata för sig själv. Vi tillagar dem varsamt för att lyfta smaken.
Nu tänker vi på kaffe istället. Många svenskar säger ”ja, jag är verkligen noga med mitt kaffe”. Men tittar vi mer i detalj så skulle jag säga att de flesta är väldigt onoga med sitt kaffe. Till exempel, varför har mörkrost fått sådant fäste i Sverige?
Vi skulle aldrig komma på idén att vårt rostbröd blir godast om vi rostar det så hårt att det faller sönder i en liten askhög på bordet. Vi vet, att om vi rostar det gyllenbrunt, lyfter vi sockret i brödet och det doftar härligt och smakar underbart.
Varför tror vi då att kaffe blir godast om vi bränner det till kol? Varför är det då så att vi tror att ett kaffe som görs av en liten kapsel ska bli den bästa koppen jag någonsin smakat, när vi vet att den färdigpanerade frysta fiskpinnen inte har något att göra med den färska fisk som just fångats och som jag tillagar varsamt hemma i mitt eget kök? Varför är det så svårt att förstå att samma sak gäller för kaffe?
Kan det vara så att vi har vant oss vid att det ska smaka så, ”jag häller ändå mjölk i det”, vi döljer smaker. Hur skulle det vara om vi lyfter smaker istället?
I kaffe kan vi kemiskt definiera 800 smakämnen. Det kan jämföras med vin som har ungefär 300.
När människor på gatan pratar smak på kaffe menar de att kaffe som är mörkrostat har mer smak än ett kaffe som är ljusrostat. Helt fel.
Det är när kaffet som du har framför dig har valts noga, plockats moget och sorterats så att bara de allra bästa bären finns kvar. När det rostats varsamt och långsamt för att få fram så mycket av ursprunget i kaffet som det bara är möjligt. När vi har malt kaffet precis innan bryggning. När vi har bryggt kaffet under 4 minuter i 96-gradigt färskt vatten, det är då vi har ett fantastiskt smakrikt kaffe framför oss.
Ett kaffe som är rent, ett kaffe som är balanserat så att syrlighet och sötma harmonierar, ett lätt kaffe med en rund mjuk och lång angenäm eftersmak. Ett kaffe som smakar gott även när det är kallt, utan mjölk, utan socker. Ett kaffe värt att njuta av. Ett specialkaffe.
/Eva Gefvert Nordell
Rostmästare på och ägare till Åre Kafferosteri