Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, meddelar att konsumenter kan reagera negativt på ordet ”bioteknik”. Detta enligt en studie inom forskningsprogrammet Mistra Biotech.
”Märkning av livsmedel bör kombineras med spridning av kunskap om vad orden i märkningstexten betyder. Det gäller inte minst termen bioteknik. I en nyligen publicerad studie kunde forskare vid SLU se att ordet bioteknik på förpackningar med fisk skapar en osäkerhet kring detta livsmedel bland konsumenterna”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
”För vissa av personerna räckte det med att det stod bioteknik utan någon närmare förklaring, för att de istället skulle välja en vildfångad fisk.”
Enligt SLU kan industrin dra lärdom av studien.
– Om det ska gå att sälja lax i Sverige, som tagits fram med hjälp av bioteknik, behöver märkningen på förpackningen kombineras med ansträngningar för att minska förvirringen kring begreppet bioteknik bland konsumenterna, säger Carl Johan Lagerkvist, professor i ekonomi och en av forskarna bakom studien, enligt pressmeddelandet.