Enligt Livsmedelsverket finns det inget som idag tyder på att gurkor eller andra grönsaker med ehec-bakterier sålts i Sverige. Alla Svenskar som insjuknat har en koppling till resor i Tyskland. Risken att bli smittad i Sverige är därför mycket liten menar myndigheten.
”Det finns hittills inga kända fall av smitta från mat som ätits i Sverige”, skriver myndigheten i en kommentar.
”Livsmedelsverket råder personer som befinner sig i norra Tyskland att följa de lokala myndigheternas rekommendationer: att undvika att äta råa tomater, gurkor och sallad. För andra grönsaker i norra Tyskland, eller grönsaker som säljs i Sverige eller andra länder, finns idag inga särskilda rekommendationer.”
Spanska gurkor har tidigare pekats ut i media som bärare av ehec-smitta. Men det är enligt Livsmedelsverket inte säkert att det är frågan om samma typ av bakterie.
”Det är bekräftat att de utpekade gurkorna från Spanien bar på ehec-bakterier, men man har med vidare analyser inte kunnat fastställa att det är samma typ av ehec-bakterier som människor drabbats av. De tyska myndigheterna har inte uteslutit andra smittkällor som tomat och sallad. Smittspårningsarbetet pågår för fullt och prover har tagits på flera andra livsmedel.”