bruk20
Skogsindustrin undgår Sevesolagstiftning genom att köpa in 49.5-procentig väteperoxid – gränsen ligger på 50 procent
Ett antal svenska tillverkare av bland annat kartong till livsmedelsprodukter, som Stora Enso och SCA, använder kemikalien väteperoxid i en koncentration på 49.5 procent. Det gör att man undgår den så kallade Sevesolagstiftningen för den kemikalien. Gränsen ligger på 50 procent. Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, misstänker att en kostnadsanalys från industrin ligger bakom. Länsstyrelsen utreder nu saken tillsammans med MSB.
– De tittar ju på alla kostnader så är det ju. Så kan de klara sig undan en kostnad så försöker de ju göra det så det är inget ovanligt, säger en handläggare på länsstyrelsen.
Handläggaren har nyligen vänt sig till MSB om detta.
”Jag har sett att många massabruk som använder sig av kemikalien inte uppger det som en Sevesokemikalie, trots att det är en oxiderande vätska”, skriver denne till MSB.
”Jag har jobbat med kemikalien och vet vad som kan hända i olika situationer, trots att det bara är frågan om 49 procent. Får man till exempel ett sönderfall i tanken med stigande temperatur som följd kan det eskalera och i värsta fall skjuta iväg tanken. Därför var jag också lite fundersam på hur de resonerat ... .”
Att väteperoxid kan ställa till med allvarliga problem kom allmänheten till del när en tank exploderade på Stora Enso Skoghall för ett antal år sedan. Trots att bruket i en internutredning innan kommit fram till att en olycka kunde orsaka många skadade och döda vidtogs enligt uppgift inte tillräckliga åtgärder av de ansvariga cheferna. Av ren tur skadades ingen vid olyckan.
sIMG_5475
Bilden: väteperoxidtank som exploderade på Stora Enso Skoghall år 2009.
– Där hade de verkligen trasslat till för sig, säger en handläggare på MSB.
– De hade lossat en annan kemikalie till väteperoxidtanken och det är klart att då går det åt skogen.
sIMG_5393
Bilden: väteperoxidtank som exploderade på Stora Enso Skoghall år 2009.
sIMG_5481
Bilden: väteperoxidtank som exploderade på Stora Enso Skoghall år 2009.
Enligt lagstiftning klassificeras väteperoxid bland annat efter sin oxiderande förmåga. Men det är enligt MSB inte tillfredställande.
– Grundproblemet är att de mäter den oxiderande egenskapen men det är inte den som ger sitt uttryck till exempel i Skoghall ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Foto: HÅKAN FRISELL.