Lär sig Folkhälsomyndigheten av Italien?
KOMMENTAREN En läkare i Italien kallade i dagarna spridningen av SARS-CoV-2 och det ökade antalet fall av COVID-19 i Italien för ”värre än en explosion”. Han sa också att han hoppades att andra länder snabbt lär sig av Italien för att förhindra att något liknande händer på andra ställen i Europa.
Lär sig då Folkhälsomyndigheten något av det som sker i Italien? Hittills tycks det inte vara så – i alla fall inte när det gäller åtgärder för begränsning och fördröjning av spridningen.
Erfarenheter från Kina tycks peka på att åtgärder som att undvika sociala kontakter och resande i kombination med god personlig hygien och personlig skyddsutrustning kan ha effekt.
Så varför tvekar de styrande i vårt land? Det ser onekligen ut som att de väntar in en tydlig exponentiell ökning i landet innan de är beredda att göra vad som krävs.
Därför bör medborgare och företag själva ta större ansvar för att begränsa smittspridningen. Att som nu sätta all tillit till Folkhälsomyndighetens bedömningar och rekommendationer är ett stort misstag.
Idag hade Folkhälsomyndigheten en ny presskonferens. Den var dålig. Men det kanske inte var så konstigt. Den myndighetens presstjänst är under all kritik och verkar inte ens kunna förbereda sina kollegor på de mest rudimentära frågor från journalister. 
Senare under dagen släppte Folkhälsomyndigheten ett pressmeddelande i vilket man skrev att man hemställt till regeringen ”allmänna sammankomster med mer än 500 personer bör tills vidare inte få hållas”.
Det är otillräckligt.
Hur allvarlig är situationen?
Förbundskansler Angela Merkel har enligt flera internationella medier nu gått ut och sagt att det är sannolikt att upp till 70 procent av alla tyskar kan komma att bli infekterade.
Vi vet sedan tidigare att 10-20 procent av de som fått COVID-19 kan komma att behöva sjukvård.
Vi i Sverige behöver därför agera proaktivt och inte, som nu är fallet, bara regera på spridningen med otillräckliga åtgärder.
p5HÅKAN FRISELL