Gasbedövning eller elbadsbedövning?
FoodMonitor har tidigare berättat om de problem som uppstår när kycklingar med brutna vingar bedövas i elbad på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga. Länsstyrelsen ser fördelar med att istället använda gasbedövning så som det görs på slakteriet Kronfågel i Valla. Djurrättsorganisationen Djurens Rätt tar det ett steg längre.
anna20– Vi tycker att elbadsbedövningen är väldigt dålig och vi jobbar med företagspåverkan för att företag ska sluta att köpa in kyckling som bedövats med elbad, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.
Vad är det för fel på elbad?
– Det stora problemet är att man måste hantera kycklingarna väldigt mycket. De hängs upp i benen och det är stressande. Det är också en metod som har höga risker eftersom vattnet i elbadet måste ha rätt frekvens för att kycklingarna ska bli bedövade ordentligt.
– Det har precis kommit ut en rapport från Efsa där de säger att elbadsmetoden är den som har flest risker.
I Sverige är det enligt uppgift endast Kronfågel som gasbedövar kycklingar.
– Där slipper kycklingarna hanteras och om det görs i flera steg så hinner de somna in lite innan den starka koncentrationen når dem till skillnad från koldioxidbedövning av grisar.
Blir det inte jobbigt att sövas i flera steg med gasbedövning?
– Jo, fast med första steget så är tanken att de ska bli medvetslösa så att de inte märker av att de slussas till nästa steg.
Anna Harenius tycker att även småskaliga slakterier bör sluta med elbadsbedövning av kycklingar. Men kostnaderna i dagsläget är för stora.
– Det är en ganska stor investering att byta metod och det finns ingen som har gasbedövning på småskaligt sätt ännu i Sverige, säger hon.
Om det är en konsument som inte gillar att kycklingar bedövas i elbad, vad kan man göra?
– Kontakta gärna kycklingföretagen, säger Anna Harenius.
Enligt länsstyrelsen kan det finnas fördelar med gasbedövning jämfört med elbadsbedövning.
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Foto: Petrus Iggström.