Örebro universitet: UV-ljus i växthus kan förbättra smak på kryddor och grönsaker
Växthus stänger i regel ute UV-ljus. Örebro universitet meddelar nu att om kryddor och grönsaker som odlas i växthus utsätts för UV-ljus så pekar resultat på att de kan fås att smaka bättre.
– Växter kan varken flytta på sig eller använda solkräm. Därför producerar de ämnen som skyddar dem mot solens UV-ljus. Dessa påverkar smak, färg, och näring, säger Örebroforskaren Victor Castro-Alves, enligt ett pressmeddelande.
Örebro universitet har resultat från försök på dill.
– Vi har använt UVA- och UVB-ljus och kommit nära det som smakpanelen från Restaurang- och hotellhögskolan har definierat som guldstandard när det gäller smak, säger Victor Castro-Alves.
Örebro universitet meddelar också att man kommer att undersöka bland annat hur gurka påverkas av UV-ljus, och hur UV-ljus påverkar hur mycket näring grönsaker innehåller.
Nespresso utökar sin Coffee+-serie med Active – en dubbel espresso med smak av vanilj, mandel och kex. Kaffet är berikat med vitamin B6, vilket enligt bolaget kan bidra till att minska trötthet och utmattning. En kopp ger 31 procent av dagligt referensintag av vitamin B6.