Som FoodMonitor berättat om tidigare så har naturvårdsorganisationen WWF fått hård kritik för sitt samarbete med genteknikjätten Monsanto. Kritiken framfördes i en dokumentärfilm förra veckan i tysk tv. Idag bemöter organisationen anklagelserna.
WWF anklagades bland annat för att genom sitt samarbete med Monsanto bidra till spridningen av GMO. Den senaste tiden har flera larmrapporter kommit från läkare och forskare i Sydamerika om missbildningar och missfall hos bönder som använt bekämpningsmedlet Roundup i samband med odling av GM-soja.
Monsanto säljer såväl GM-sojan som Roundup. Men WWF anser inte att man underlättat för bolaget så som det påstås i dokumentären.
– Det är inte sant. WWF har aldrig haft något direkt samarbete med Monsanto som är medlem av rundabordsdialogen ”Round Table on Responsible Soy” (RTRS), där WWF också sitter med. Men vi har aldrig gett ”någon grön välsignelse” till Monsanto. Eftersom Monsanto inte odlar soja kan företagets verksamhet inte hållbarhetscertiferas, säger Lena Tham, som arbetar med företagssamarbeten och är expert när det gäller soja och palmolja.
Lena Tham menar också att WWF har en tydlig policy när det gäller GMO. I dokumentären framförde en ledande person inom WWF åsikten att GMO är framtiden för världens jordbruk.
– Med hänvisning till försiktighetsprincipen och Cartagena-protokollet vill vi se ett moratorium för all användning av GMO-grödor. I en stor global nätverksorganisation som WWF kan det förekomma enskilda individer som har en mer liberal inställning men de kan i denna fråga inte tala för WWF, säger hon.
Idag utgör Monsantos GM-soja cirka 70 procent av sojaodlingarna i Brasilien. WWF anser att rundabordssamtal är rätta vägen för att påverka bolaget.
– Om vi skall kunna rädda ekologiskt viktiga områden som t ex Amazonas och Cerradon måste vi acceptera att även denna odling omfattas av RTRS. När den globala standarden skulle godkännas 2010 lyckades WWF med flera intressenter att få igenom ett tillägg (annex) för att inkludera möjligheten att även certifiera GMO-fri soja enligt Round Table on Responsible Soy, säger Lena Tham.