Kommerskollegium: kraftigt ras i utrikeshandeln
Kommerskollegium meddelar att Sveriges handel rasade kraftigt första halvåret i år jämfört med motsvarande period 2019. Men det finns vissa ljusglimtar.
”April och maj var de riktigt mörka månaderna då varuexporten och varuimporten tappade 15–25 procent jämfört med motsvarande månader 2019. Utvecklingen under juni och juli var något mindre dyster men uppvisade fortfarande en starkt negativ utveckling. … Jämfört med övriga EU-länder blev nedgången i handeln något lägre för Sverige under andra kvartalet. Mest påverkades Sveriges handel av en kraftig nedgång i varuhandeln med Tyskland. Samtidigt ökade exporten till Kina med 13 procent. För hela första halvåret minskade värdet på varuexporten med 6.6 procent och varuimporten 9.8 procent, jämfört med första halvåret 2019”, skriver Kommerskollegium i ett pressmeddelande.
Det finns vissa sektorer som går åt motsatt håll.
– Sveriges utrikeshandel har drabbats kraftigt av krisen men det finns både varugrupper och handelspartner där utvecklingen har gått åt andra hållet och ökat kraftigt. Exempelvis ökade tjänsteimporten från USA och varuexporten till Kina kraftigt, säger Nils Norell, utredare på Kommerskollegium, enligt pressmeddelandet.
/FoodMonitor