LRF: vilda gratisägare förstör mat motsvarande 1 375 000 matkassar per år
Organisationen Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, meddelar att man tycker att få svenskar känner till att motsvarande 1 375 000 matkassar per år förstörs ute på åkrar av framför allt bökande vildsvin. Vildsvinsskador kostar enligt en uppskattning från LRF 1.1 miljarder kronor per år.
– Det är lätt att förstå att detta är en ödesfråga för Sveriges bönder, som bokstavligen plöjer ner pengar och arbete i sina åkrar för att sedan se skördarna förstöras av vilda gratisätare, ofta flera gånger per odlingssäsong till stora kostnader och tidspillan. Jag vet hur det är, för jag är själv drabbad i mitt lantbruk, säger Palle Borgström, förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, enligt ett pressmedelande.
– 2017 antog riksdagen en nationell livsmedelsstrategi som säger att svensk livsmedelsproduktion ska öka. Strategin blir omöjlig att förverkliga om viltskadorna inte drastiskt minskar. Regeringen har också i flera sammanhang, senast vid presentationen av budgetpropositionen, uttryckt ambitionen att Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland. Att då inte ta itu med viltskadorna på åkern och i skogen strider mot allt hållbarhetstänk.
/FoodMonitor