Alkoholförsäljning efter klockan 22:00 förbjuds
Socialminister Lena Hallengren berättade idag på en presskonferens att läget med coronakrisen nu är ohållbart. Därför meddelar regeringen att man remitterat ett förslag som innebär alkoholstopp efter 22:00 som ska träda i kraft den 20 november och gälla till den 28 februari.
– I början av september då smittades ungefär 25 personer per hundratusen invånare under två veckor. Den siffran hade igår ökat till 449. Smittspridningen ökar alltså mycket snabbt, säger Lena Hallengren.
Socialministern sa också att den 10 september vårdades det 12 personer för covid-19 på sjukhusens intensivvårdsavdelningar. Igår var den siffran enligt henne 131 personer. Det betyder att nästan en av fyra befintliga intensivvårdsplatser är belagda med patienter som drabbats av covid-19.
Enligt Socialministern är barer, nattklubbar och restauranger riskmiljöer.
– Idag remitterar därför regeringen förslag till en förordning som innebär att alkoholförsäljning förbjuds efter klockan 22:00. Detta sker efter samråd med Folkhälsomyndigheten, säger hon.
– Vår bedömning det är konsekvenserna blir att alla verksamheter med serveringstillstånd de kommer att behöva stänga senast 22:30.
/FoodMonitor

t20