WHO: munskydd och andningsskydd fungerar
KOMMENTAREN Folkhälsomyndighetens systematiska förlöjligande har gjort det socialt suspekt att ha på sig munskydd och andningsskydd i matbutiker. Samtidigt tycks myndigheten nu medge att man totalt tappat kontrollen över spridningen av coronaviruset i landet. Världshälsoorganisationen, WHO, å andra sidan är fortsatt tydliga: munskydd och andningsskydd är bra hjälpmedel att begränsa spridningen i situationer där det är svårt att hålla avstånd.
"Vi rekommenderar alla länder med omfattande spridning av viruset att använda munskydd i de sammanhang där spridningsrisken är hög", säger WHO, enligt Sveriges Radio.
Svenskarna borde för länge sedan slutat lyssna på teflonmannen Anders Tegnell och hans kollegor på Folkhälsomyndigheten. Deras svar på frågor om de enorma skillnaderna i dödlighet och smittspridning mellan Sverige och våra grannländer tycks alltid vara att vi är i olika delar av kurvan. Det är tröttsamt att höra. Den myndigheten kommer nog aldrig att medge att finns punkter på kurvorna som går att jämföra. Men detta tycks fortfarande lura många journalister.
Regeringen verkar helt handfallen och fortsätter att ge råd som tycks motsäga varandra.
Och media har straffat oliktänkande.
Det bådar inte gott. Man kan bara hoppas att intensivvårdsplatserna räcker hela vintern.
HÅKAN FRISELL

t20