Antalet smittade och döda rusar i höjden i Sverige – igen
LEDARSTICK Coronakrisen har förvärrats betydligt i Sverige den senaste tiden. Handeln gör vad den kan för att motverka spridningen. Men användandet av munskydd eller andningsskydd och skyddshandskar är fortfarande begränsat. Ansvaret för detta ligger på Folkhälsomyndigheten och de ansvariga politikerna då det gått prestige i frågan.
Personalen i en Hemköpsbutik i Karlstad började denna vecka använda visir för att visa på allvaret i situationen för sina kunder. Det är för all del positivt. Men inte tillräckligt för att stoppa SARS-CoV-2.
Skillnaden i antalet smittade och döda mellan Sverige och våra grannländer är fortsatt markant.
Folkhälsomyndigheten tyckte för några dagar sedan att det var problematiskt att rekommendera munskydd då man menar att det är en jämlikhetsfråga och kanske inte alla kan få tillgång till dem eller har råd.
Det är nog det mest korkade den myndigheten sagt på ett tag. Munskydd skyddar inte bäraren i första hand från virussmitta utan alla andra från att exponeras för bärarens vätskedroppar som kan innehålla virus.
Och varför kan vi inte dela ut munskydd till alla som vill ha gratis?
Kan det verkligen vara så att vi fortfarande inte sett till att ha en inhemsk produktion som räcker?
Vi borde definitivt ha en inhemsk nödproduktion av munskydd, FFP2 och FFP3 andningsskydd och halv- och helmasker med partikelfilter som tillgodoser alla våra behov.
Vi har tillverkare i världsklass, som bland andra Sundström Safety AB i Lagan. Det behövs bara politisk vilja. Varför finns inte den? Måste fler svenskar dö i onödan?
HÅKAN FRISELL

t20