/p39
Nordrest tilldelas Elna Tenow-priset
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar att foodserviceföretaget Nordrest i Solna har tilldelats Djurens Rätts Elna Tenow-priset. Det är företagets högt ställda krav på djurvälfärd och växtbaserade skolmåltider som motiverat priset, enligt organisationen.
– De senaste åren har foodservicesektorns och livsmedelsproduktionens miljö- och klimatpåverkan fått stort fokus. I jakten på lägre CO2-utsläpp och minskat matsvinn är det lätt att tappa bort andra hållbarhetsaspekter som till exempel djurskydd. Som en stor aktör på marknaden har vi möjlighet att göra skillnad! Det gör vi genom strategiska beslut som att säga nej till burägg och skriva under European Chicken Commitment men också genom att sätta press på leverantörer i specifika frågor gällande djurvälfärd, säger  Madeleine Fall, HR- och Hållbarhetsansvarig, på Nordrest, enligt ett pressmeddelande.
Enligt Djurens Rätt kommer det bli allt viktigare för livsmedelsföretag att ha rätt policy när det gäller djurskydd.
– Med det här priset vill vi lyfta fram vikten av att våga gå före sin tid. Nordrest gör det genom att sätta djurvälfärd högt upp på agendan. Något som kommer att bli allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete framåt säger Tina Hogevik, vice förbundsordförande för Djurens Rätt, enligt pressmeddelandet.
Motiveringen till Elna Tenow-priset 2020 (källa: Djurens Rätt):
”Nordrest är ett ansvarsfullt foodserviceföretag som visar mod och driver på branschen när det kommer till djurvälfärd och växtbaseradmatlagning. Med över 25 000 skolmåltider dagligen och 34 restauranger har företagets ställningstagande i flera djurskyddsfrågor bidragit till bättre villkor för många djur samtidigt som stora resurser sätts in för att utbilda sina kockar inom växtbaserat matlagning. De är ansvarsfulla aktörer som visar mod i att våga vara drivande i en av vår tids mest utmanande hållbarhetsfråga, djurvälfärd.”
/FoodMonitor
Foto: Djurens Rätt.