Ny studie i PNAS: munskydd kan vara ett kostnadseffektivt sätt att begränsa spridningen av COVID-19
I en artikel som i dagarna publicerats i den välrenommerade tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, PNAS, uppger forskare från Danmark och Tyskland att munskydd fungerar för att begränsa spridningen av COVID-19. Den slutsatsen drar forskarna efter att ha studerat offentligt tillgängliga data från Tyskland.
”Eftersom ansiktsmasker blev obligatoriska vid olika tidpunkter i tyska regioner kan vi jämföra ökningen av infektioner i regioner med masker och regioner utan masker. När vi väger olika uppskattningar drar vi slutsatsen att 20 dagar efter att ha blivit obligatoriska har ansiktsmasker minskat antalet nya infektioner med cirka 45 procent. Eftersom ekonomiska kostnader är nära noll jämfört med andra folkhälsoåtgärder verkar masker vara ett kostnadseffektivt sätt att bekämpa COVID-19”, skriver forskarna i artikeln.
(I Sverige har Folkhälsomyndigheten tidigare vid flera tillfällen förlöjligat användandet av munskydd och bland annat antytt att svenskarna inte klarar av att använda sådana /red)
/FoodMonitor
LÄS FORSKARNAS ARTIKEL HÄR: https://www.pnas.org/content/early/2020/12/02/2015954117

t20