200 sekunder avslöjar att Skånemejerier hyvlar mögliga ostar som sedan säljs på ICA
Tidningen Aftonbladets undersökande journalister på 200 sekunder har i dag publicerat uppgifter, inklusive filmmaterial, som enligt uppgift visar hur anställda på Skånemejerier hyvlar bort mögel från ostar som sedan levereras bland annat till butikskedjan ICA. ICA säljstoppar nu.
"Vi nåddes av uppgifterna idag på morgonen och vi tar mycket allvarligt på det inträffade. Vi har med anledning av detta valt att införa ett säljstopp tills vidare under tiden som frågan utreds. Vi för en dialog med leverantören för att utreda vad som hänt och vilka åtgärder de kommer att vidta", skriver Jenny Gerdes, pressansvarig på ICA Gruppen AB, i ett mejl till FoodMonitor.
UPPDATERAD
Så här kommenterar, i ett mejl till FoodMonitor, Skånemejerier det avslöjande Aftbonbladet gjort:
"Med anledning av dagens reportage i Aftonbladet vill vi besvara frågorna om Skånemejeriers, ICAs och Lidls hushållsost, som tillverkas på vår anläggning i Kristianstad. Vi vill understryka att våra produktionsprocesser grundar sig på Livsmedelsverkets regelverk, och att du som konsument kan känna dig trygg med våra produkter. På bilderna i reportaget syns pallar med hushållsost med stora mängder mögel. Detta är ost som ska kasseras, men som i reportaget porträtteras som att den är föremål för ompackning. Detta stämmer inte. Det är viktigt att understryka att vid stora mängder mögel kasseras osten. Vi kan bekräfta att det i sällsynta fall kan förekomma mögel på vår hushållsost som uppmärksammas i vår kvalitetskontroll. Merparten av denna ost kasseras men en del har efter avlägsnande av mindre prickar ytmögel paketerats om. Livsmedelsverket bekräftar att dessa produkter är säkra att konsumera, men vi har trots detta beslutat att ändra våra rutiner och kassera all förpackad ost med spår av mögel. Vi tar detta på största allvar och strävar kontinuerligt efter att förbättra kvalitetsrutinerna på våra anläggningar. Vi garanterar att våra produkter är säkra och av högsta kvalitet och att vi är FSSC 22000-certifierade. Alla konsumenter kan känna sig säkra med att när de konsumerar Skånemejeriers, ICAs och Lidls hushållsost, konsumerar de en ost av högsta kvalitet. Som konsument kan du alltid vända dig till Skånemejerier konsumentkontakt med frågor: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den."
/FoodMonitor

t20