Köttbolaget Siljans Chark´s anläggning, som ligger utanför Mora, har under de senaste månaderna fått flera påstötningar från Livsmedelsverket om bristande skydd mot skadedjur på grund av skadade dörrar. Trots det har bolaget enligt myndigheten inte gjort tillräckligt för att rätta till bristerna.
"De ska följa våra direktiv. Annars kan det vara skarpare åtgärder som vi kommer att vidtaga”, säger Thomas Jönsson, tillförordnad enhetschef, Livsmedelsverket.
”Det är skadedjurssäkerheten vi är oroliga för. Allehanda skadedjur kan ta sig in i anläggningen. Det kan vara allt ifrån råttor till insekter som kan sprida sjukdom och avföring.”
Vid tre kontrolltillfällen har Livsmedelsverket konstaterat att ”anläggningens lokaler inte möjliggör god livsmedelshygien på grund av den bristande möjligheten till skadedjursbekämpning.”
”Trots företagarens vetskap om den bristande efterlevnaden har inte situationen avhjälpts”, skriver Livsmedelsverket i ett brev till Siljans Chark.
Enligt uppgift är huvudproblemet dörrar som titt som tätt blir påkörda och går sönder. Livsmedelsverket vill att bolaget snabbt åtgärdar skadorna för att förhindra att skadedjur tar sig in.
”Det är redlighet vi eftersträvar. Det är inte redlighet att ha sådana här osäkra dörrar som gör det möjligt för skadedjur att ta sig in”, säger Thomas Jönsson.
”Om det är så att de ska ha täta dörrar, och de körs på varje dag, så ska de laga sina dörrar en gång per dag i så fall. För skadedjur får inte befinna sig i livsmedelsproducerande anläggningar.”
Siljans Chark producerar charkprodukter som säljs huvudsakligen i Dalarna. Bolagets största kunder är Coop-butiker.
Patrik Andersson, som är vd i Siljans Chark, är oförstående till Livsmedelsverkets klagomål.
”Vi lagar löpande men det går ju sönder ändå”, säger han.
”Det är dörrar som slås i när det kommer pallar på 500 kilo och truckar. Det får man nog alltid räkna med när människor är inblandade att det blir lite smällar.”
Enligt Patrik Andersson har bolaget lagt ner drygt en miljon kronor det senaste året för att får ordning på dörrarna.
”Det är en stor summa för oss.”
Några skadedjur tror han inte kan ta sig in i anläggningen.
”Någon millimeterstor springa kan det vara. Det är inte så att det står öppet på något sätt. Några möss eller råttor kommer inte in genom den där millimetersspringan.”
”Vi har ett förrum innan man går in i fabriken och där har vi fullt med fällor. I fällorna händer det att det kommer insekter ibland”, säger Patrik Andersson.