Arla och semlan som inte fick vinna
Tidningen Aftonbladet rapporterade i dagarna om att mjölkbolaget Arla panikstoppade en tävling man anordnade, ”Stans Bästa Semla”, eftersom en vegansk semla var på väg att vinna. Trycket på sociala medier mot bolaget har ökat de senaste dagarna på grund av detta. Idag ger även livsmedelsföretaget Midsona Sverige AB i Malmö något av en känga till Arla.
”Stans bästa semla finns i Mjölby och är vegansk! Som en hyllning till vegansemlan har Midsona Foodservice beställt 100 semlor från vegankaféet Open New Doors, som ska skänkas till två avdelningar på Universitetssjukhuset i Linköping och ett äldreboende i Mjölby kommun fredagen den 12 februari”, skriver Midsona Foodservice i ett pressmeddelande.
”Open New Doors är vegankaféet i Mjölby som två veckor i rad toppat tävlingen Stans bästa semla. Eftersom kaféet dessvärre inte fick möjlighet att koras till segrare i tävlingen, på grund av att de bakats på enbart växtbaserade ingredienser, vill Midsona Foodservice med denna gest hylla den veganska semlan. Midsona Foodservice uppmuntrar matlagning och bakning med bra råvaror med omtanke för miljö och klimat. Därför väljer Midsona Foodservice att ge Open New Doors sitt rättmätiga pris och köpa 100 semlor av kaféet.”
Arla ser annorlunda på saken. Man kommenterar idag spekulationerna kring den aktuella tävlingen.
”Det har verkligen varit massor med spekulationer! Under nio år har tävlingen Stans Bästa Semla engagerat konsumenter, bagerier, caféer och konditorier. De signaler vi fått branschen i år är helt enkelt att de kämpar för att deras bagerier ska överleva. Så med alla de utmaningar som pandemin har på samhället just nu är det inte läge att tävla”, skriver Erik Bratthall, presschef Arla Sverige, i ett mejl till FoodMonitor.
”Vi tänkte om. Vi vill genom Stans Bästa Semla stötta näringen och i år blir semmelsäsongen extra viktig. Istället för en tävling med ett fåtal vinnare erbjuder vi de 100 bagerier och caféer som ligger i topp på Stans Bästa Semla 2021 att ta emot en beställning från oss på 100 klassiska semlor med mandelmassa och vispad grädde. Dessa semlor levereras till det lokala sjukhuset alternativt äldreboendet. Efter vi kommunicerade detta har det uppstått massor med olika rykten och påståenden. Vi ville göra något härligt och fint. Stötta näringen och bjuda på semmelsfest.”
HÅKAN FRISELL

t20