Förslag från Livsmedelsverket: ”restauranger ska informera om ursprungsland för köttet som serveras”
Enligt Livsmedelsverket vill åtta av tio som äter på restaurang eller i storhushåll veta vilket land köttet kommer ifrån. Myndigheten har nu tagit fram ett förslag om obligatorisk ursprungsinformation.
– Det här innebär förstås ökade krav på restauranger och storhushåll. Men vår ambition har varit att lämna ett förslag som så långt som möjligt håller nere både kostnaderna och de administrativa bördorna för de företag som berörs, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket, enligt myndighetens webbplats.
Livsmedelsverket uppger att man nu ska skicka ut förslaget på remiss.
”Reglerna föreslås gälla kött från nöt, gris, får, get och fågel. Reglerna ska gälla oavsett om köttet är färskt eller fryst och om det är helt eller malet. Informationen ska kunna lämnas skriftligt eller muntligt”, skriver myndigheten på sin webbplats.
Uppdraget för Livsmedelsverket att ta fram förslaget kommer från regeringen.
”Livsmedelsverket har av regeringen fått i uppdrag att ta fram ett underlag för en svensk anmälan till EU-kommissionen om nationella bestämmelser om ursprungsinformation för kött som serveras på restaurang och i andra storhushåll. Med storhushåll avses exempelvis även caféer och restauranger inom vård, skola och omsorg. Livsmedelsverket ska redovisa uppdraget till regeringen senast den 30 juni. Regeringen måste därefter anmäla de nationella bestämmelserna till EU-kommissionen och övriga medlemsstater innan beslut kan fattas”, skriver Livsmedelsverket.
/FoodMonitor

t20